Turizmu na Mediteranu prijeti veliki pad

Evropa trenutno prolazi kroz neke od najtoplijih temperatura ljeta dosad, a očekuje se još jedan toplotni talas koji će sljedećih dana gurnuti živu blizu rekordnih nivoa, piše CNBC.

Intenzivni i dugotrajni niz toplotnih talasa nedavno je donio temperature preko 45 stepeni Celzija u dijelovima Grčke, istočne Španije te Sardinije i Sicilije i u južnoj Italiji.

Podaci Evropske komisije za putovanja, neprofitne organizacije sa sjedištem u Briselu, pokazali su ranije ovog mjeseca da se broj putnika koji planiraju putovati između juna i novembra ove godine smanjio za 4% u poređenju s 2022. — no ostao je na visokih 69%.

Đanija je bila najpopularnije odredište za putovanja, s 8% ispitanika koji su planirali godišnji odmor u nadolazećim mjesecima, objavio je ETC. Južnoevropsku državu odmah su slijedile Francuska (7%), Italija (7%), Grčka (5%) i Hrvatska (5%). Popularnost mediteranskih odredišta za odmor, međutim, pala je za 10% u poređenju s prošlom godinom, kada je Evropa doživjela najtoplije ljeto u istoriji.

U međuvremenu, ETC je rekao da su mjesta za odmor poput Češke, Bugarske, Irske i Danske doživjela porast popularnosti, pripisujući to otkriće putnicima koji traže odredišta s manje gužve i težnju za hladnijim podnebljima.

Trgovačko tijelo takođe je reklo da su mnogi koji su planirali putovanja u nadolazećim mjesecima tražili pristupačnija iskustva ili razmišljali o putovanjima izvan sezone. Gotovo četvrtina ispitanika rekla je da su zabrinuti zbog ukupnog porasta troškova putovanja, dok je 8% navelo moguće ekstremne vremenske uslove.

Ogromni požari na grčkom otoku Rodosu prisilili su u nedjelju na nezapamćenu evakuaciju oko 19.000 ljudi, dok su šumski požari izbili i na otocima Evia i Krf. To je mnoge turiste ostavilo u neizvjesnosti, a BBC je u ponedjeljak izvijestio da ljudi koji su bili prisiljeni da napuste svoje hotele tokom vikenda od tada spavaju na aerodromu, kao i u sportskim dvoranama, konferencijskim centrima i na ulici.

“Sve više ćete se suočiti s ovime ako budete na odmoru u južnoj Evropi tokom ljetnih mjeseci”, rekao je na Twitteru Bill McGuire, profesor geofizičkih i klimatskih opasnosti sa Univerziteta u Londonu.

Naučnici kažu da ekstremni vremenski uslovi koji su zahvatili cijeli svijet ponovno potvrđuju sve veću hitnost smanjenja emisija štetnih gasova što je brže i dublje moguće, a s tim se slaže i Svjetska meteorološka organizacija UN-a.

“Teška prodaja”

Pad popularnosti mediteranskih zemalja kao popularnih odredišta za odmor mogao bi se poklopiti s novim trendom turista koji traže nova odredišta s nižim temperaturama, piše CNBC.

U Estoniji, na primjer, prosječne ljetne temperature obično se kreću oko 20 stepeni Celzijusa, a mjerena očitanja rijetko prelaze 30 stepeni. Međutim, nije vjerovatno da će doći do marketinških kampanja kojima će se reklamirati hladnija klima u Estoniji.

“Očigledno, u smislu turističkog marketinga, to je malo teško prodati. U cjelini, prodajemo nordijsko iskustvo i činjenicu da postoji obilje prirode i svježeg vazduha. Ali pozicioniranje kao suprotnost toplijim zemljama vjerovatno neće dugoročno koristiti Estoniji”, rekao je Rainer Aavik, rukovodilac za turizam Enterprise Estonia, za javnu radioteleviziju ERR.

Check Also

Erdogan pozvao Muska da izgradi fabriku Tesle u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da izgradi fabriku …

Leave a Reply

Your email address will not be published.