Najavljeno formiranje nove banke u vlasništvu Republike Srpske

Dodajte komentar

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se na finansijskom tržištu izbeglo „ucjenjivanje pojedinih banaka“, prenosi portal Buka.ba.

„Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada RS 2013. godine preuzela propalu Balkan investment banku, u vlasništvu litvanske UKIO grupacije i dokapitalizovala je sa 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona eura).

Premijer RS je kazao da bi u narednom periodu pitanje Banke Srpske trebalo da bude rešeno u stečajnom postupku.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj Banke Srpske, posle čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Višković je ocijenio da su u Federaciji BiH (FBiH) kamatne stope, po kojima se ovaj entitet zadužuje na finansijskom tržištu, niže u odnosu na RS, jer FBiH ima Razvojnu banku.

„Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U RS je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete“, kazao je Višković.

Vlada RS je objavila da ide u novo zaduženje u iznosu od 210 miliona KM (oko 107,6 miliona eura), a kamatna stopa koju će plaćati narednih pet godina po ovom zaduženju je čak 6,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *