Eurozona ušla u recesiju

Dodajte komentar

Dvadeset zemalja koje koriste euro ušle su u blagu recesiju na početku godine, pošto je visoka inflacija obeshrabrila potrošačku potrošnju, a vlade su “stegle kaiš”.

U prva tri mjeseca ove godine, industrijska proizvodnja u eurozoni pala je za 0,1% u odnosu na prethodni kvartal, prema revidiranim zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak. U četvrtom kvartalu 2022. proizvodnja je takođe opala za 0,1%, pokazuju brojke.

Recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala ekonomske kontrakcije.

Šira evropska ekonomija je, međutim, izbjegla pad. U cijeloj Evropskoj uniji bruto domaći proizvod porastao je za 0,1% u prvom kvartalu nakon pada od 0,2% krajem prošle godine.

Komentarišući podatke o eurozoni, Andrew Keningham, glavni evropski ekonomista u Capital Economics, rekao je da je potrošnja domaćinstava “teško pogođena” visokim cijenama i rastućim kamatnim stopama.

Ovo je moglo biti i gore, s obzirom na snagu “šoka” na prihode nakon što se prilagode inflaciji, navodi se na Twitteru Frederika Ducrozeta, šefa makroekonomskog istraživanja u Pictet Wealth Managementu.

Inflacija u eurozoni skočila je prošle godine kada je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka cijena energenata. Iako popušta, ostaje visoka, sa  potrošačkim cijenama u maju za 6,1% višim nego prije godinu dana.

Oštar pad državne potrošnje bio je još jedan ključni pokretač pada BDP-a početkom ove godine, prenosi CNN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *