Veliko otvaranje Njemačke klopka je za dio stranih radnika?

Dodajte komentar

“Rad u sektoru malih plata stranim radnicima je često prije zamka nego odskočna daska”, navode autori u utorak objavljene studije Savjeta stručnjaka za integraciju i migraciju (SVR), piše dpa.

Analiza se bavi planom njemačke vlade da omogući stranim radnicima osam mjeseci rada godišnje bez obzira na njihove kvalifikacije.

Inače, ministar rada Hubertus Heil i šefica diplomacije Annalena Baerbock upravo su na južnoameričkoj turneji gdje, između ostalog, zagovaraju dolazak njegovatelja i kvalifikovanih radnika na rad u Njemačkoj.

Određeni sektori privrede kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, prehrambena industrija i kućna njega ne bi mogli opstati bez stranih radnika.

Oni, međutim, rade za najmanju platu, pod najtežim uslovima i bez mogućnosti napredovanja, a nerijetko se suočavaju sa sistemskim kršenjem prava, navodi se u studiji.

Stručnjaci stoga preporučuju da strani radnici dobiju potpunu informaciju o pravima i mehanizmima zaštite.

Uz to, treba dozvoliti kolektivne tužbe jer to povećava šansu, na primjer, grupe radnika iz istočne Evrope koji slabo govore njemački, da se zaštite od nekog velikog poslodavca, prenosi b92.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *