Četiri velike kineske državne banke smanjile kamate na depozite u dolarima

Dodajte komentar

Četiri velika kineska državna zajmodavca su snizila kamatne stope na dolarske depozite u vrijeme kada je snažna potražnja za američkom valutom u bankarskom sistemu pomogla da se juan gurne na šestomjesečni minimum.

Banke su nedavno snizile gornju granicu kamata za kompanije i za pojedince. Neki od pokrajinskih ogranaka banaka sada nude oko 5,7% na dolarske depozite svojim najvećim klijentima, što je pad u odnosu na 6% ranije, rekao je jedan od izvora, prenosi Yahoo Finance.

Četiri zajmodavca, odnosno Industrijska i komercijalna banka Kine Ltd., Bank of China Ltd., Agricultural Bank of China Ltd. i China Construction Bank Corp., nisu odmah odgovorila na zahtjeve za komentar. Ovu vijest je ranije objavio Securities Times.

Juan je ove godine pao za 3% u odnosu na dolar, pošto se razlika u stopama povećala sa pooštravanjem kamata Federalnih rezervi i popustljivom politikom Kine. Smanjenje kamatne stope na depozite, iako ograničenog obima, ukazuje na to da kineski kreatori politike nastoje upravljati razmjerom pada svoje valute.

-Smanjenje kamatnih stopa na dolarske depozite kreativan je potez za smanjenje uticaja nižih kamatnih stopa u juanima, rekao je Tommy Xie, ekonomista u Oversea-Chinese Banking Corp. Međutim, to “vjerovatno nije dovoljno da spriječi poslove koje koriste jeftinije zajmove u juanima za finansiranje kupovine dolara”,rekao je.

Kineska centralna banka i devizni regulator obećali su prošlog mjeseca da će obuzdati valutne špekulacije i potražiti načine za jačanje upravljanja depozitima u dolarima. Valuta koja se drži u kineskom bankarskom sistemu na kraju aprila iznosila je 881,9 milijardi dolara.

Ipak, „snižavanje stopa na depozite u američkim dolarima može podstaći ključne akumulatore stranih valuta da zadrže još više svojih deviznih zarada u inostranstvu“, napisali su stratezi Nomura Holdings Inc. predvođeni Craigom Chanom. To bi moglo samo doprinijeti trenutnom negativnom platnom bilansu za Kinu, rekli su.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *