Azijski indeksi nastavili pad

Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu rekorda zatvaranja od avgusta 2022.

Ulagači u regiji takođe su dodatno procijenili ekonomske podatke koji su objavljeni ove nedjelje.

Australiske su dionice neznatno pale, nakon što je trgovinski suficit zemlje u aprilu pao više od očekivanog na 11,16 milijardi australiskih dolara (7,44 milijarde dolara).

U Japanu, Nikkei 225 produžio je pad od srijede u nestabilnoj sesiji i zadnji put je pao za 1,1%, vodeći u gubicima u regiji, dok je Topix pao za 0,75%

Japanski godišnji BDP za prvo tromjesečje revidiran je na 2,7%, što je više od 1,9% koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters i 1,6% objavljenih u preliminarnim podacima.

Južnokorejski Kospi je pao za 0,59%, dok je Kosdaq skliznuo za 0,71%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu preokrenuo je kratki rast u srijedu i pao za 0,29%, dok su tržišta kontinentalne Kine takođe bila u minusu. Shanghai Composite pao je za 0,12%, a Shenzhen Component zabilježio je veći gubitak od 0,27%.

Indijska centralna  banka zadržala je stope na 6,5% drugi put zaredom, u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters.

Tokom noći u SAD-u sva tri glavna indeksa završila su mješovito. S&P 500 i Nasdaq Composite pali su 0,38% odnosno 1,29%, dok je Dow Jones Industrial Average porastao 0,27%.

(SEEbiz.eu)

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.