Nekretnine na Balkanu mogu poslužiti kao mašine za pranje prljavog novca

Dodajte komentar

Ulaganje u izgradnju nekretnina već dugo je jedan od načina apsorbiranja prljavog novca, rekao je za Bloomberg Adriju ekspert za finansijski kriminal i nelegalne tokove novca Ivica Simonovski. Dodao je da kada kriminalci koriste građevinski sektor za pranje novca, oni prvo vještački podižu cijenu nekretnine.

Loše regulative, korupcija koja vlada građevinskim sektorom i izdavanjem dozvola za gradnju omogućavaju pranje novca kroz nekretnine.

U Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim zemljama prevladava keš ekonomija, dominantno plaćanje u gotovini. Izuzetak je Sjeverna Makedonija, koja je u Zakon za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma uvela da svako plaćanje koje prelazi 3.000 eura mora biti realizovano preko banke.

“To je jedan od mehanizama da se smanji siva ekonomija”, rekao je Simonovski. “S druge strane, imamo razvoj virtualne valute (bitcoin, ethereum, itd.) i nijesu sve države s Balkana usvojile regulativu kojom se reguliše trgovanje kripto valutama.”

U Adria regionu postoji nekoliko bankomata za kriptovalute. Bloomberg Adrija je izvijestila da su u prethodnom periodu postavljeni bankomati za bitcoin i druge kriptovalute u Sarajevu i Banjoj Luci, jedni od prvih takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Prema jednom izvoru, navodi Simonovski, postoji njih pet u Srbiji (u Nišu, dva u Beogradu, dva u Novom Sadu), četiri na Kosovu (svi u Prištini) i šest u Bosni i Hercegovini (tri u Banjoj Luci, tri u Prijedoru). “Zvanično, nemaju ih Makedonija, Albanija i Crna Gora”.

Kriptovalute nijesu u potpunosti regulisane u Bosni i Hercegovini. Razlika između kripto-bankomata i ‘običnih’ bankomata je ta što kripto-bankomat nije povezan s bankovnim računom, već s berzom kriptovaluta. Kripto je jedno od sredstava za kupovinu nekretnina.

Crnogorski primjeri

“Imamo primjere u Crnoj Gori gdje su tri luksuzna stana u Budvi prodata za 420 bitcoina (3,2 miliona dolara u tom trenutku)”, dodao je Simonovski. Ističe da postoji rizik od pranja novca u ovakvim transakcijama.

Svake godine velike svote novca odlivaju se iz ekonomskih sistema u razvoju i tranziciji zbog korupcije i nelegalnih finansijskih tokova. To su sredstva koja se mogu iskoristiti za javna i privatna dobra poput javnih usluga, investicija ili radnih mesta.

“Kada govorimo o nelegalnim finansijskim tokovima, onda naglašavamo da su to finansijske prekogranične transakcije koje proističu iz niza predikatnih krivičnih djela, kao što su korupcija, ilegalna tržišta ili utaja poreza”, navodi se na stranici Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Prljavi novac i nekretnine

“Kada kriminalci upotrijebe građevinski sektor za pranje novca, oni prvo vještački podižu cijenu nekretnine”, rekao je Simonovski. “I ako možete da primijetite, cijene nekretnina nikad ne padaju, one se samo povećavaju iz dana u dan.”

Cijene stanogradnje u prosjeku su rasle za četiri odsto, a nekretnina za 36 odsto, izvijestila je Bloomberg Adrija. U prva tri tromjesečja 2022. cijene novih stanova su rasle od 24,9 do 47,5 odsto. Ključan faktor za rast cijena je i povećana potražnja za stanovima i nedovoljan broj novih objekata koji bi zadovoljio potražnju.

Posljednjih godina cvjeta i stanogradnja na bosanskohercegovačkim planinama. Najveća gradilišta su na Bjelašnici, Trebeviću, Jahorini i Ravnoj planini.

Građevinski sektor u ovoj godini bi na krilima javnih ulaganja u infrastrukturne projekte trebalo blago rasti, dok će privatna ulaganja u stanogradnju usporiti, ističe istraživački tim Bloomberg Adrije u svojoj najnovijoj analizi.

Svježi podaci s početka 2023. pokazuju da su Hrvatska i Slovenija nastavile pozitivne trendove, dok se Sjeverna Makedonija oporavila u odnosu na 2022. godinu, uglavnom zbog učinka niske baze. Podaci za Srbiju za cijelu prošlu godinu pokazali su pad građevinske aktivnosti, dok su za BiH pokazali stagnaciju.

“Za početak, osobe s prljavim novcem traže način kako prljav novac ubace u zvanične finansijske sisteme. “Kriminalci, da bi izbjegli otkrivanje svog identiteta, koriste profesionalce koji mogu biti fizičke i pravne osobe koje u njihovo ime unose novac u bankarski sistem i preko serija transakcija prebacuju novac iz prvobitnog izvora gdje su generisani”, navodi Simonovski.

Potom, osobe mogu integrisati novac preko kupovovina imovine i ostalih nekretnina ili investirati u izgradnju nekretnine. Simonovski ističe da je jedan od ‘tradicionalnih’ načina pranja novca kad kriminalci ili fizičke ili pravne osobe koje su na bilo koji način povezane s njima, formiraju kompaniju za izgradnju nekretnina ili kompaniju koja hoće da investira u izgradnju nekretnina.

Na Balkanu se kupuju takozvane virtualne nekretnine, nekretnine koje postoje na projektu, ali još nijesu u fazi izgradnje, po povoljnijim cijenama. “Tako da kompanija koja prodaje ove stanove u principu naplati po 20-30 odsto od ukupne cijene stana. Ovaj iznos novca nije dovoljan da se naplate obaveze prema nekim građevinskim kompanijama koje grade tu zgradu, pa ostatak ide plaćanjem u gotovini”, dodaje Simonovski.

Pri tome se ne vodi računa o porezu, jer u principu i ne postoje fakture za to, ili ukoliko postoje, tu imamo duplo računovodstvo koje je skriveno od očiju poreske uprave, dodao je.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *