EBRD kupuje 30 miliona eura vrijedne povlaštene obveznice Raiffeisenbank Hrvatske

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da ulaže 30 miliona eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čija je emisija ukupno vrijedna 300 miliona eura, a biće uvrštena na Luksemburšku berzu.

To je već peta kupovina EBRD senior povlaštenih obveznica prihvatljivih prema Minimalnim zahtjevima EU-a za regulatorni kapital i prihvatljive obaveze (MREL), koju je izdala neka finansijska institucija u Hrvatskoj, a treća povezana s RBA.

“Srećni smo što smo jedan od glavnih ulagača u ovom prvoj međunarodnoj javnoj emisiji Raiffeisenbank Hrvatske. Tim uspješnim međunarodnim plasmanom dodatno će se proširiti skup investitora u hrvatski bankarski sektor”, izjavila je direktorica EBRD-a za srednju Evropu Victoria Zinchuk.

Novac prikupljen emisijom ovih obveznica pomoći će RBA u postizanju regulatorne usklađenosti, diversifikovanu njene baze finansiranja i povećanju sposobnosti apsorpcije gubitaka i otpornosti na krize, navodi se u saopštenju.

Takođe, time će se dodatno promovisati zelena agenda EBRD u Hrvatskoj. Naime, RBA će vrijenodst od 120 odsto ulaganja EBRD alocirati za kreditiranje zelenih projekata, uglavnom u područjima obnovljive energije, zelenih zgrada i energetske učinkovitosti, koji bi bili prihvatljivi u okviru Green Economy Transition (GET) pristupa EBRD.

Inače, EBRD je do danas uložio više od 4,4 milijarde eura u Hrvatsku i to u 239 projekata.

Hina

Check Also

Izračunajte kolika bi vam bila plata po programu Evropa sad 2

Na sajtu Pokreta Evropa sad objavljen je kalkulator koji izračunava koliko će iznositi plata po …

Leave a Reply

Your email address will not be published.