Azijska tržišta: Indeksi pali, neprijatno iznenađenje stiglo iz Australije

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta bila su uvelike niža u utorak, prateći kretanja na Wall Streetu nakon što je S&P 500 izbrisao ranije dobitke koji su doveli referentni indeks do trgovanja na devetomjesečnom rekordu.

Tržišta “hvataju dah nakon širokog porasta u petak”, rekao je Ryan Detrick, glavni tržišni strateg u Carson Group. “Ovo je vrlo blijed dan s vijestima, što nije loše jer konsoliduejmo neke od onih velikih nedavnih dobitaka koje smo imali.”

Australski S&P/ASX 200 pao je 1% nakon što je centralna banka iznenadila tržišta i podigla svoju gotovinsku stopu za 25 baznih bodova na 4,1%. Australijski dolar je ojačao za 0,8% na 0,6669 u odnosu na američki dolar.

U Japanu je Nikkei 225 odustao od trenda i nastavlja svoj niz iznad granice od 32.000, dobivši 0,52%, a Topix je porastao 0,32%.

Tržišta Južne Koreje zatvorena su u utorak zbog praznika.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu popeo se za 0,51%, podstaknut dionicama nekretnina. Ali tržišta kontinentalne Kine bila su mješovitija, s Shanghai Compositeom koji je marginalno porastao, a Shenzhen Component pao je za 0,54%.

Tokom noći u SAD-u S&P 500 izgubio je 0,2%, dok je Nasdaq Composite pao 0,09%. Dow Jones Industrial Average pao je 0,59%.

Naime, tehnološki div Apple izgubio je oko 0,8%, povukavši se s najviših vrijednosti svih vremena dosegnutih ranije tokom sesije. Proizvođač iPhonea u ponedjeljak je predstavio svoje dugo očekivane slušalice za virtualnu stvarnost i mnoštvo ažuriranja softvera na svojoj godišnjoj Svjetskoj konferenciji za programere.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *