Američke banke spremaju se za gubitke i smanjuju izloženost tržištu komercijalnih nekretnina

Dodajte komentar

Neke američke banke se spremaju da prodaju nekretninske kredite uz popust čak i kada su dužnici u toku sa otplatom, što je znak njihove odlučnosti da smanje izloženost nestabilnom tržištu komercijalnih nekretnina.

Spremnost nekih zajmodavaca da preuzmu gubitke na takozvanim uspješnim zajmovima za nekretnine uslijedila je nakon višestrukih upozorenja da je klasa imovine ‘sljedeća cipela koja će se ispustiti’ nakon nedavnih previranja u američkoj regionalnoj bankarskoj industriji.

“Činjenica da banke žele da se oslobode kredita pojavljuje se u mnogim razgovorima”, rekao je Chad Littell, analitičar u CoStaru, istraživačkoj kompaniji koja se bavi komericijalnim nekretninama . “Čujem više o tome nego ikad u proteklih 10 godina.”

HSBC USA je u procesu prodaje stotina miliona dolara kredita za komercijalne nekretnine, potencijalno s popustom, kao dio napora da ukine direktno kreditiranje.

U međuvremenu, PacWest je prošlog mjeseca prodao 2,6 milijardi dolara kredita sa gubitkom. Slično radi i niz banaka, prenosi Financial Times.

Obično banke nerado prihvataju gubitke na velikim blokovima zajmova koji će zadržati svoju punu vrijednost sve dok zajmoprimci otplaćuju na vrijeme. Ali neke banke se plaše porasta neplaćanja – posebno sa kposlovnim nekretninama za kojima je potražnja pala zbog trajne popularnosti rada od kuće.

U međuvremenu, usporavanje potražnje za komercijalnim hipotekarnim hartijama od vrijednosti primoralo je banke da drže više imovinskih kredita nego što bi oni ili regulatori željeli.

Iako praksa oslobađanja isplativih kredita nije toliko rasprostranjena kao što je bila tokom krize 2008., mnogi očekuju da će se obim poslova povećati ove i sljedeće godine.

Dok se banke pripremaju da zaključe drugo tromjesečje, “skoncentrisane su na održavanje knjige kredita čistom”, rekao je David Aviram, direktor u Maverick Real Estate Partners, privatnom fondu specijalizovanom za zajmove za komercijalne nekretnine. “Banke ne žele izazivati zabrinutost regulatora ili investitora.”

Ovi potezi banaka i oslobađanje od kredita dolaze u trenutku kada direktori i regulatori sve više ukazuju na zdravlje sektora komercijalnih nekretnina.

Izvršni direktor Wells Farga Charlie Scharf prošlie nedjelje je rekao analitičarima i investitorima da banka, koja ima 142 milijarde dolara nepodmirenih kredita za komercijalne nekretnine, radi na izloženosti u tom području. “Buće gubitaka, nema sumnje u to”, rekao je.

Druge banke mijenjaju način na koji obračunavaju kredite mijenjajući njihovu oznaku na “raspoloživo za prodaju” sa “držati do dospijeća”, što je potez koji olakšava rasterećenje dugova.

Građani, koji su smanjivali pozajmice za komercijalne nekretnine, više su nego udvostručili svoje zalihe zajmova dostupnih za prodaju na 1,8 milijardi dolara tokom prvog tromjesečja. Kao i mnoge druge banke, ne otkriva koliki je procenat tih zajmova zajmoprimcima komercijalnih nekretnina.

Customers Bancorp, sa sjedištem u predgrađu Philadelphije, smanjio je kreditiranje komercijalnih nekretnina za gotovo 25 miliona dolara u prvom kvartalu. Takođe je rekategorizovao 16 miliona dolara tih zajmova na “za prodaju”, što je porast u odnosu na nulu u prethodnom tromjesečju.

Grupa za ulaganje u nekretnine Kennedy-Wilson, na primjer, pristala je da plati 2,4 milijarde dolara, ili 92 centa na dolar, za blok zajmova PacWest-a koji su imali ukupnu vrijednost glavnice od 2,6 milijardi dolara. Dionice PacWest-a porasle su gotovo 20 posto nakon što je objavio transakciju.

“Dobijamo sve više poziva”. . . kao rezultat onoga što je PacWest uspio izvesti s Kennedy-Wilsonom,” rekao je jedan investitor u kredite za nekretnine. “Sve regionalne banke gledaju tu cijenu dionice i govore ‘tržištu se to stvarno svidjelo i trebali bismo izvesti nešto slično’.”

Izvor: Financial Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *