Vujčić: Primarni cilj je izbjeći dugoročnu recesiju

Dodajte komentar

Uprkos brojnim izazovima koji su zadesili čitav svijet, države na Balkanu dobro su odgovorile na rast inflacije i zaštitile svoje stanovništvo i privredu, ocijenio je u razgovoru za “Dan” guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Prvi čovjek hrvatske vrhovne monetarne institucije ističe da su procjene da će inflacija do kraja godine pasti na oko pet odsto, s tim da ciljani nivo inflacije od dva odsto sigurno nećemo postići u narednih godinu i nešto.

“Svuda u regionu situacija je slična, s tim da su neke države bile u boljem položaju s obzirom da nisu bile toliko zavisne od uvoza energije ili hrane. Većina inflacijskih pritisaka upravo je stigla od cijena energije i hrane, pa su one države koje su bile zavisne od toga osjetile i veću stopu inflacije. Ipak, visoke stope inflacije su nešto što se nikako nije moglo izbjeći jer dolaze kroz uvozne proizvode”, ukazao je Vujčić.

On smatra da su zemlje regiona na date izazove odgovorile na ispravan način i da je zaoštravanje monetarne politike koliko-toliko apsorbovalo uticaj inflacije.

“Zemlje u regiji koje imaju nezavisnu monetarnu politiku, odnosno svoju valutu, pokušavaju da se bore sa inflacijom istim instrumentima kao i Evropska centralna banka (ECB), a to je dizanje kamatnih stopa, tako da će sve zemlje u narednom periodu vidjeti pad inflacije. Perspektive regiona u ovom dijelu su bolje nego što se očekivalo krajem prošle godine. Vidimo da se prognoze ekonomskog rasta povećavaju, što je dobro. Međutim, mi smo još uvijek u fazi gdje vidimo niže stope nego 2021. ili 2022. godine, ali je bitno da prođemo proces smanjivanja inflacije bez ulaska u recesiju, što zasad izgleda realno, odnosno naša je bazična opcija, uz sve rizike koji prate taj proces”, kazao je Vujčić.

Prema njegovom mišljenju, najveći dio zatezanja monetarne politike već je iza nas, ali očekuje da, bar što se tiče eurozone, vidimo još jedan talas povećanja kamatnih stopa u narednim mjesecima.

Kada je riječ o turizmu, koji je i za Hrvatsku, kao i za Crnu Goru, vitalna privredna grana, naš sagovornik očekuje da se nastavi rast cijena jer je velika i potražnja.

“Ono što vidimo je da cijene rastu, a i potražnja je vrlo visoka, a to dodatno utiče na inflaciju. Vidi se da je inflacija žilava u sektoru usluga i kod hrane. Ova sezona će sigurno pridonijeti tome, međutim ja uvijek kažem da privreda diže cijene dok može, odnosno dok se privrednici ne suoče sa padom potražnje. Tad će prestati da dižu cijene ili početi da ih spuštaju. Ne vidim da će u narednom periodu cijene moći da rastu kao u prethodnom, ali u turizmu ove godine sigurno ne očekujem pad cijena”, zaključio je Vujčić.

Ulazak u eurozonu apsorbovao inflaciju u Hrvatskoj

Guverner Hrvatske narodne banke ističe da je u borbi sa inflacijom prelazak na jedinstvenu evropsku valutu, u stvari, pomogao Hrvatskoj.

“Iako smo imali mali rast inflacije u januaru nakon ulaska u eurozonu, prema našim procjenama, ali i prema procjenama Evropske centralne banke (ECB), rast cijena zbog konverzije iznosio je 0,4 procentna poena, što na ovim nivoima inflacije, 8,8 odsto, nije previše. Kao i u ostatku regiona, inflacija je bila visoka zbog rasta nekih usluga, ali kod proizvoda nije primijećen uticaj ulaska u eurozonu. Inflacija je doživjela maksimum u novembru prošle godine i od tada je već pet mjeseci u padu, a očeujemo da se taj trend nastavi do kraja godine”, rekao je Vujčić.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *