Vlahović: Otvoreni Balkan predstavlja predvorje Evropske unije

Dodajte komentar
Aleksandar Vlahović, predsjednik programskog odbora KBF

Crna Gora nema prevelikog razloga da zazire od regionalnih inicijativa, naročito od “Otvorenog Balkana”, jer nema neke prevelike razlike između ove inicijative i Berlinske inicijative i CEFTA, a taj animozitet prema jednoj inicijativi ili saglasnost za drugu manje-više je politički motivisan, istakao je u razgovoru za Dan Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES).

“Da li postoji strahunutar Crne Gore da će Srbija biti lider u tom konceptu “Otvorenog Balkana”, jer je činjenica da je to ideja koja je potekla iz Srbije i koja je manje-više sponzorisana iz SAD, dok je Berlinska inicijativa podržana iz Njemačke, odnosno Evropske unije. U suštini, neophodno je otvaranje granicaunutar regiona, koji je postao poslednji, ako zanemarimo Ukrajinu i Moldaviju, dio Evrope koji ne pripada EU. To je neko predvorje koje treba da nas vodi ka EU”, poručuje Vlahović.

Vlahović navodi i da Crnu Goru vidi kao prvu sledeću članicu EU, te da bi naša država trebalo da iskoristi i regionalne inicijative kako bi što prije stigla do željenog cilja.

“Mislim da Crna Gora ima veliku šansu da ubrza integracije u EU. Za razliku od Srbi je, Crna Gora nema političkih balasta koje treba da rešava, imaće uskoro i novu vladu, nadam se i stabilniju političku scenu i očekujem da bude prva sledeća članica EU. Ne vidim problem pristupanju “Otvorenom Balkanu”, čak vidim i da je aktuelna vlada raspoložena za tu regionalnu inicijativu. Možda ne zvanično, ali prihvatila je da razmišlja o njoj”, navodi Vlahović.

Vlahović podsjeća i da dalji razvitak i oporavak ekonomija na Balkanu umnogome zavisi od situacije u eurozoni.

“U ovoj godini slijedi period stabilizacije i umnogome će zavisiti od toga kako će se razvijati ekonomija eurozone, zbog toga što su sve zemlje Zapadnog Balkana visokozavisne, odnosno čak 70 odsto svog spoljnotrgovinskog prometa realizuju sa eurozonom i unutar regiona. Otuda moramo posmatrati šta se tamo dešava da bismo mogli preciznije da projektujemo kakav će to pozitivni ili negativni efekat imati na nas”, ističe Vlahović.

On smatra i da postoje jasne naznake o oporavku, ali da i dalje ne smije biti opuštanja.

“Postoje naznake, dakle, da se ove godine može očekivati oporavak, ali postoje i ogromni rizici, koji se vezuju za kon jukturu u eurozoni, odnosno dalji tok ratau Ukrajini, koji je podigao rizike svih projekcija, zatim rizik eventualnog usporavanja kineske ekonomije, eventualno prelivanje tog “real estate bubble-a koji se već pojavio, odnosno prenaduvanih cijena nekretnina koje mogu posledično da utiču na život u Evropi i naravno rizici koji dolaze iz finansijskog sektora. Generalno mislim da je stabilnost, prije svega stabilnost finansijskog sektora na Zapadnom Balkanu, vrlo dobra iako i tu ima nekih rizika koji bi mogli da ugroze projekcije” smatra Vlahović.

Istakao je da Crnu Goru očekuje dobra turistička sezona, ukoliko se ne desi nešto novo i nepredviđeno.

-Najmanje što se može očekivati jeste da bude na nivou prethodne i to će znatno uticati na smanjenje u ku pnog spoljnotrgovinskog deficita. Crna Gora i Albanija su visokozavisne od turizma, to se najbolje vidjelo u vrijeme kovida kada je sve bilo zatvoreno, najviše su patile ove dvije države zaključio je Vlahović.

Cijene nekretnina drastično porasle, uskoro se taj ciklus završava

Vlahović smatra i da se cio region bori sa rastom cijena nekretnina, ali očekuje da se to uskoro zaustavi, naročito u uslovima skupljih izvora kreditiranja.

“Realno je očekivati da sve u jednom trenutku stane zbog rigidnije monetarne politike ECB, s obzirom na to da je eurizacija dominantna na našim prostorima i da su zaduženja poskupjela, i na strani kreditnog finansiranja izgradnje nekretnina, ali i na strani stambenih kredita. Činjenica je da se u Srbiji svega trećina prometa nekretnina finansira iz kreditnog potencijala, pa to nema neposredni veliki uticaj na smirivanje tržišta, ali mislim da u dugom roku treba očekivati da će doći do smirivanja i pada cijena nekretnina”, kaže Vlahović.

Godina izazova i stabilizacije

Vlahović očekuje i smirivanje inflacije u toku ove godine, što se već i dešava u većini zemalja, izuzev Srbije i Sjeverne Makedonije.

“Sve ostale imaju jednocifrenu inflaciju i došlo je do značajnog pada, pogotovo u Crnoj Gori i BiH. Sa druge strane, posebna opasnost može da bude pokrivanje eksternih deficita, u protekloj kriznoj godini i u ovoj je došlo do produbljenja deficita tekućeg plaćanja i stoga je veoma važna uloga stranih investitora i nivo investicija. Ukoliko strani investitori zadrže tempo investiranja kakav su imali prošle i pretprošle godine, onda neće biti problema za pokriće eksternog deficita, u suprotnom biće potrebe za dodatnim zaduženjem”, poručuje Vlahović.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *