Spor Lovćeninvesta i Glavnog grada: Umjesto presude dopuna nalaza

Dodajte komentar
Foto: Podgorica.me

Iako je sutkinja Privrednog suda Radmila Perović početkom godine zaključila višegodišnji spor podgoričke kompanije Lovćeninvest i Glavnog grada i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i presudu najavila za februar, ipak je odlučila da ponovo otvori raspravu radi dopune nalaza vještaka građevinske struke.

Posljednje ročište je odloženo radi izjašnjenja na podneske, a iduće zakazano za 18. jul, nakon čega bi sutkinja trebalo da odluči da li će Lovćeninvestu Glavni grad morati da isplati 887,2 hiljade eura odštete zbog nerealizovanog sudskog poravnanja od prije 12 godina.

U tom postupku je svjedočio bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović koji je kazao da je vlasniku Lovćeninvesta Milenku Radmiloviću, umjesto parcele na Malom brdu koju je ustupio Gradu, nuđena parcela od dvije hiljade kvadrata na Starom aerodromu uz doplatu, što on nije prihvatio. Tvrdi da je Radmilović insistirao da se sve obaveze iz poravnanja kumulativno realizuju tražeći parcelu kod zgrade Simpa, zbog čega nije došlo do dogovora. Radmilović ga je optužio da nije ni namjeravao da riješi problem negirajući da je dobio konkretnu ponudu za bilo šta.

Postupak je pred Privrednim sudom ponovo sproveden, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su Grad i Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice solidarno obavezani da isplate naknadu štete od 408,2 hiljade eura sa kamatom od 2014. godine. Istom presudom odbijen je zahtjev Lovćeninvesta za isplatu 479 hiljada eura izgubljene dobiti, koje su tražili zbog nemogućnosti da grade na parceli koju je opština trebalo da im ustupi.

Prema poravnanju, Lovćeninvestu je trebalo da bude dato dvije hiljade kvadrata zemljišta u prvoj ili drugoj zoni u zamjenu za ustupljeno gradu krajem 2010. godine. Tuženi su odgovornost prebacivali jedno na drugo, grad na Agenciju, jer se obaveza iz poravnanja odnosila na nju, a Agencija na Direkciju za imovinu Glavnog grada, koja raspolaže građevinskim zemljištem na teritoriji Podgorice. Direkcija je 2012. procijenila vrijednost zemljišta na 301 euro po kvadratu, odnosno 614,3 hiljade eura. Iz Lovćeninvesta su tvrdili da su prije podnošenja tužbe dobijali obećanja da će poravnanje biti realizovano, i u toku postupka se više puta pominjala mogućnost dogovora, ali do toga nije došlo. Plan im je bio da na zemljištu koje dobiju od Grada izgrade stambeno-poslovni objekat, zbog čega su i tražili naknadu za izgubljenu dobit.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *