Mali akcionari ponudili na prodaju 5,7 odsto akcija “Plantaža”

Dodajte komentar

Grupa malih akcionara oglasila je na Montengroberzi prodaju 5,7 odsto ili 10.200.000 akcija koje imaju u kompaniji Plantaža po cijeni od 40 centi, odnosno ukupno oko četiri miliona eura.

“Ovaj paket akcija je dodatno interesantan ako se zna da akcionar koji posjeduje preko pet odsto akcija u skladu sa Zakonom o privrednim društvima može da kandiduje člana Odbora direktora, daje predloge Odluka za dividendu, revizora i ostalo”, kazao je izbor “Vijesti” iz kompanije u kojoj je najveći pojedinačni vlasnik država sa 56 odsto, slijedi CKB banka sa 9 odsto i ostali manjinski akcionari…

Za 27. jun je zakazana redovna Skupština akcionara na kojoj je između ostalih i tačka dnevnog reda o izmjenama i dopunama Statuta.

“U ovom trenutku, država samostalno ne može donositi takve odluke, već je potrebna 2/3 prisustvo akcionara na Skupštini, u skladu sa zakonom.

Predsjednik odbora direktora Plantaža Nebojša Vukasanović je prošle sedmice najavio da je kompanija sa Vladom dogovorila da ustupi dio imovine i na taj način isplati poreski dug prema državi kojoj duguje oko 23 miliona eura.

“Plantaže” su prošle godine imale gubitak od 10,8 miliona, a zbog plaćanja poreza iz ranijeg perioda od dva miliona eura, ukupni gubitak na kraju godine iznosio je 12,9 miliona eura. U 2021. godini ukupni gubitak je iznosio 20,4 miliona eura.

Kako je navedeno u izvještaju, najveći uticaj na ovaj prošlogodišnje rezultat imalo je nevrijeme – grad koji je napravio štetu od osam miliona eura koja je uticala da se u bilansu uspjeha smanji vrijednost zaliha za 5,5 miliona eura. Od države su dobili naknadu štete za nevrijeme od milion i po eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *