Stanovi u Singapuru sada su najskuplji u Aziji

Dodajte komentar

Nekretnine za stanovanje u Singapuru sada su najskuplje u regionu Azije i Pacifika, jer su prestigle Hong Kong, pokazuju najnoviji podaci.

Srednja cijena privatnih kuća u Singapuru iznosila je 1,2 miliona dolara u 2022. godini, u poređenju sa 1,16 miliona dolara u Hong Kongu. Privatne kuće za iznajmljivanje u Singapuru takođe su imale najvišu mjesečnu kiriju u regionu od 2.600 dolara, što je “daleko više” od gradova kao što su Sidnej, Melburn i Hong Kong.

Novi izvještaj oslanja se na vladine statistike iz 45 gradova na devet tržišta u Aziji i Pacifiku, a odnose se na dostupnost nekretnina za kupovinu i rentiranje u odnosu na životni standard odnosno srednji prihod domaćinstava, piše CNBC.

Cijene kuća u Hong Kongu su “znatno pale” 2022. godine. Razlog je bilo značajno povećanje kamatnih stopa na kredite, jer Hong Kong drži korak sa Federalnim rezervama SAD. U oktobru su cijene kuća u Hong Kongu pale na najniži nivo u posljednjih pet godina, jer je povećanje kamatnih stopa ujedno povećalo troškove zaduživanja.

Ranije ovog mjeseca, monetarne vlasti Hong Konga podigle su osnovnu kamatnu stopu na 5,5 odsto, nakon što je američka centralna banka povećala stopu federalnih fondova do 5,25 odsto. Pored toga su “neto odliv stanovništva” i “manje optimistične prognoze” za lokalno tržište nekretnina takođe smanjili srednju cijenu stanova u Hong Kongu za 8,7 odsto – sa 1,27 miliona dolara iz 2021. na oko 1,16 miliona dolara u 2022. godini.

U međuvremenu, privatne kuće u Singapuru su pretekle Hong Kong kao najskuplje u Aziji i Pacifiku, sa prosječnom cijenom koja je porasla za više od 8 odsto u prošloj godini. Samo prošlog mjeseca,Singapur je povećao poreze na kupovinu nekretnina zbog zabrinutosti da bi rast cijena “mogao da bude veći od ekonomskih osnova”. Vlada Singapura rekla je da će lokalni i strani kupci stambenih objekata morati da plaćaju veće poreze.

Privatne kuće za iznajmljivanje u Singapuru imaju najveću mjesečnu kiriju u regionu, koja je porasla za skoro 30 odsto u 2022. godini. Povećanje cijena zakupa posljedica je raznih faktora kao što su povećanje broja migranata, usporavanje gradnje i iseljavanje mladih profesionalaca iz njihovih višegeneracijskih porodičnih domova zbog viška prostora.

Telegraf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *