Rusija u potrazi za alternativom dolaru u vanjskoj trgovini

Dodajte komentar

Poravnanja u rubljama i juanima su najperspektivniji modeli spoljnih obračuna Rusije u doglednoj budućnosti, rekli su za medijsku grupu RBK stručnjaci Instituta za istraživanje i ekspertizu – VEB.

Eksperti VEB-a napominju da je glavni rizik obračuna u rubljama prijetnja sekundarnim sankcijama za zemlje koje trguju sa Rusijom, a proširenje upotrebe juana prijeti da poveća zavisnost Rusije od Kine.

VEB je predložio i druge alternative plaćanju u dolarima i eurima, koje je RBK nazvao “toksičnim za Rusiju”. Jedna od njih je plaćanje u drugim nacionalnim valutama, posebno u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i indijskim rupijama, navodi se na sajtu RBK.

Prema ekonomistima, prednost dirhama je fiksni kurs sa čvrstim vezivanjem za američki dolar. Poravnanja u rupijama mogu biti olakšana prisustvom filijala ruskih banaka u Indiji i saradnjom nacionalnih platnih sistema Moskve i Nju Delhija.

Druga mogućnost je stvaranje jedinstvenog “klirinškog centra” saveza država prijateljskih Rusiji, a centralne banke zemalja učesnica bi odredile kurseve prema glavnoj klirinškoj valuti u kojoj će biti moguće izvršiti obračune.

Dalje opcije su obračuni u odnosu na zlato, korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne zlatne rublje.

Prema mišljenju eksperata, Rusija bi mogla da izda digitalni instrument plaćanja – digitalnu rublju – koja bi bila podržana zlatom iz međunarodnih rezervi.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *