Slovenija razmatra formiranje novog nacionalnog avio prevoznika

Dodajte komentar

Oporavak broja putnika u avio saobraćaju u Sloveniji drugi je najgori u Eropi. Prema riječima ministarke infrastrukture Alenke Bratušek, osnivanje novog domaćeg aviopre koji bi mogao popraviti situaciju finansijski je izvedivo.

Ministarstvo infrastrukture predstavilo je analizu avio povezanosti Slovenije, a u tu su svrhu izrađene dvije studije. Ministarka Alenka Bratušek uvodno je rekla kako su sada prvi put na stolu stvarni podaci o avio saobračaju i šteti koju uzrokuje loša avio povezanost. Studiju su predstavili Matej Eljon, iz kompanija Melkom i Fabce, te ekonomista Jože P. Damijan, piše RTV Slovenije.

Kompanije Melkom i Fabce izradile su analizu podataka o putnicima za razdoblje od 1. novembra  2017. do 31. oktobra 2022. s prognozom do 31. oktobra ove godine, a konsultantska kompanija Grant Thornton izradila je ekonomsku analizu učinaka za to vrijeme s analizom ekonomske opravdanosti osnivanja novog nacionalnog avio prevoznika.

Matej Eljon rekao je da su nakon analize nekoliko baza podataka utvrdili da je trenutna avio povezanost Slovenije izuzetno loša, u poređenju sa evropskim zemljama, lošija je jedino u Bjelorusiji, koja je pod zapadnim sankcijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *