Morsko dobro kupuje flotu braće Ban

Dodajte komentar

Kompanija “Pomorski saobraćaj” prodaće kompletnu svoju flotu od šest trajekata Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom za nešto iznad osam miliona eura, saznaju “Vijesti”.

To je rezultat pregovora koje su vodili čelnici dviju kompanija proteklih mjesec dana. Ispred privatne kompanije u razgovorima su učestovali suvlasnici Dušan Ban i Željko Mihajlović. Treći suvlasnik i izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban, kao “Vijesti” saznaju, nije učestvovao u pregovorima i sve je prepustio svojim poslovnim partnerima zbog veoma zategnutog odnosa sa čelnicima Morskog dobra Blažom Rađenovićem (URA) i Mladenom Mikijeljem (Nova).

Morsko dobro je u februaru po nalogu Vlade od ove privatne kompanije preuzelo upravljanje trajektnom linijom Kamenare-Lepetani.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Pomorski saobraćaj je za šest trajekata tražio minimum 6,7 miliona eura od državne kompanije čiji su čelnici na početku pregovora bili spremni da plate najviše 5,5 miliona.

“Na kraju je dogovor postignut za cijenu koja uz dodatni lot sa skoro 700 stavki rezervnih djelova i potrošnog materijala za te brodove iznosi onoliko koliko su Ban i Mihajlović na početku tražili”, kazao je izvor “Vijesti, dodajući da je privatna firma tražila da se raspiše javni tender za kupovinu trajekata.

Morsko dobro je prekjuče na centralnom portalu elektronskih javnih nabavki objavilo tender za “otvoreni postupak javne nabavke šest trrajekata za prevoz vozila i putnika na relaciji Kamenari-Lepetane, sa rezervnim djelovima i pratećom opremom”. Ukupna procijenjena vrijednost brodova i rezervnih djelova je 6.710.600 eura, a PDV-a 1.409.226 eura.

U floti Morskog dobra se nalaze dva kupljena trajekta iz Hrvatske i Grke koji su kupljeni u pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje, tako da za njih nije plaćen PDV, kao i dva iznajmljena trajekta od kojih je jedan iz flote Pomorskog saobraćaja.

Novi tender u kome su u tehničkim specifikacijama “nacrtani” trajekti Pomorskog saobraćaja otvoren je za dostavljanje ponuda do 15. juna kada će one biti i otvorene.

“S obzirom da je na pragu ljetnja turistička sezona i da je broj vozila koji koriste trajektnu liniju konstantno u porastu, a uzimajući u obzir i da zakup jednog trajekta ističe početkom juna, kapaciteti postojećih trajekta ubrzo neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja. U cilju obezbjeđivanja kontinuiranog i nesmetanog prevoza vozila i putnika na relaciji Kamenari – Lepetane u ljetnjoj turističkoj sezoni, što je od izuzetnog značaja na nivou cijele države, neophodno je obezbijediti dodatne trajekte, odgovarajućih kapaciteta. Shodno ukazanim potrebama za obezbjeđivanjem dodatnih trajekata, pokrećemo otvoreni postupak javne nabavke u skladu sa članom 54 stav 4 Zakona o javnim nabavkama i određujemo kraći rok za podnošenje ponuda (ne kraći od 15 dana) od dana objavljivanja tenderske dokumentacije”, piše u obrazloženju ove nabavke.

Morsko dobro je juče počelo naplatu karata po sezonskoj liniji u skladu sa cjenovnikom koji je nedavno usvojen, a koji se skoro identičan cjenovniku koji je imao Pomorski saobraćaj

Objašnjeno je da su razlozi za skraćenje roka uslovljeni ljetnjom turističkom sezonom koja je na pragu, a od koje i privreda i država imaju velika očekivanja u pogledu ostvarenja posjete turista, zbog čega je neophodno obezbijediti i pružiti adekvatnu uslugu pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetane.

“Pošto je elektronski sistem javnih nabavki u značajnoj mjeri olakšao i pojednostavio ponuđačima pripremu i podnošenje ponuda, naručilac smatra da skraćenje roka za podnošenje ponuda neće značajno uticati na tržište ponuđača”, navodi se u obrazloženju.

Svi trajekti imaju važeće papire

Iz tenderske dokumentacije vidi se da su se Pomorski saobraćaj i Morsko dobro načelno usaglasili da tri najmanja i najstarija trajekta “Kamenari”, “Lepetene” i “Perast”, pojedinačnog kapaciteta po 21 vozilo, državna kompanija kupi po cijenama od 110.000, 140.000 i 150.000 eura bez PDV-a.

Trajekt “Igalo” kapaciteta 32 vozila procijenjen je na 900.000 eura, dok je cijena trajekta “Teodo” istog kapaciteta1,7 miliona eura, takođe sve bez PDV-a.

Cijena najvećeg trajekta Pomorskog saobraćaja – broda “Grbalj” kapaciteta 45 automobila iznosi 2,8 miliona eura bez PDV-a dok je cijena lota rezervnih djelova 910.600 eura, takođe bez PDV-a.

Propozicijama tendera predviđeno je da Morsko dobro pet trajekata preuzme najkasnije do 15. jula, dok se rok isporuke najvećeg broda može produžiti najkasnije do 1. marta naredne godine.

Svi trajekti Pomorskog saobraćaja imaju važeće papire i klasu crnogorskog registra. Uz to, dva najnovija i najvrednija broda – “Teodo” i “Igalo” u međuvremenu su dokovani u brodogradilištu Adriatic 42 u Bijeloj i pregledani od strane eksperata Hrvatskog registra brodova iz Splita, pa su dobili i klasu HRB-a. To im omogućava da bez problema u slučaju potrebe, mogu da rade i u vodama bilo koje države Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *