Xi Jinping: Pripremite se na najgori scenario

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Xi Jinping sazvao je hitan sastanak sa glavnim zvaničnicima za sigurnost u zemlji i pozvao ih da se pripreme za najgori scenario.

Pritom je zatražio da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od unutrašnjih i spoljnih prijetnji.

“Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se da se podvrgnemo velikim testovima jakih vjetrova i talasa, pa čak i opasnog, olujnog mora”, bio je sklon metaforama Xi dok se obraćao najistaknutijim članovima Komunističke partije, prenosi CNN.

Motive za takav govor nije pronašao samo u spoljnoj nego i unutrašnjoj politici. Kina se nalazi pred cijelim nizom izazova, u prvom redu ekonomskih. Koji su se pojavili zbog utjecaja “spoljnih faktora”. Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

“Moramo ubrzati i modernizovati državne sigurnosne sisteme i mogućnosti, s fokusom napraviti ih učinkovitijima u praksi”, naglasio je kineski predsjednik, referišući pritom na “stvarne bitke”.

Očito, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje pretjeruje li kad upozorava na najgori scenario. Od prvog dana vladavine koja traje već tačno deset godina, ovaj najmoćniji lider u modernoj kineskoj istoriji, insistira na što “efikasnijoj sigurnosti”.

Pod time se misli na stroži nadzor građana, stranaca u Kini, kolanju informacija unutar zemlje, iz zemlje i u zemlju… Želi što maksimalniju kontrolu jer to vidi kao preventivno djelovanje, u skladu sa stavom da je za globalnije ambicije potreban “mir u kući”, penosi SEEbiz.

Zato mu cenzura, politički progoni, izgoni stranih kompanija i pritvori za neistomišljenike ili kritičare nisu strani. Takođe, potpuno kontroliše domaće tajkune i onemogućava ih da čak u primisli postanu moćniji od njega.

Svijet posljednjih godina potresaju brojne krize, Kina se direktno okrivljuje za onu vezanu uz pandemiju koronavirusa, a kritikuje se i, između ostalog, njena politika prema Tajvanu, Hong Kongu i Ujgurima.

Stoga, kad osoba koja, prema standardima Zapada, već ionako vlada na autoritativan pa i gotovo totalitaran način, govori o pripremama za najgori scenario, svijet joj mora posvetiti punu pažnju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *