Nvidia je novi član “kluba trilion dolara”

Dodajte komentar

Proizvođač čipova Nvidia sada vrijedi skoro koliko i Amazon.

Najveća američka kompanija za proizvodnju poluprovodnika prešla je granicu tržišne kapitalizacije od trilion dolara, granicu koju je dostiglo samo nekoliko kompanija uključujući Apple, Amazon i Microsoft. Iako su mnoga od ovih imena odavno na listi, Nvidia je tek nedavno privukla pažnju usred buma u razvoju vještačke inteligencije.

Donja grafika poredi Nvidiju sa sedam kompanija koje su dostigle klub od triliona dolara.

Na talasu AI industrije

Tržišna kapitalizacija Nvidie se više nego udvostručila u 2023. godini na preko 1 trilion dolara.

Kompanija dizajnira poluprovodničke čipove koji su napravljeni od silikonskih djelova koje sadrže specifične šare. Baš kao što okrećete električni prekidač tako što upalite svjetlo kod kuće, ovi čipovi imaju milijarde prekidača koji istovremeno obrađuju složene informacije.

Danas su sastavni dio mnogih funkcija vještačke inteligencije – od OpenAI ChatGPT- a do generiranja slika. Evo kako se Nvidia suprotstavlja kompanijama koje su postigle prekretnicu od triliona dolara:

Nakon rekordne prodaje, kompanija je dodala 184 milijarde dolara svojoj tržišnoj vrijednosti u jednom danu. Samo dvije druge kompanije su premašile ovaj broj: Amazon (191 milijardu dolara) i Apple (191 milijardu dolara).

Kako Nvidijina tržišna kapitalizacija dostiže nove rekorde, mnogi se pitaju hoće li se njen eksplozivni rast nastaviti—ili je ludnica na tržištu AI samo privremena.

VisualCapitalist/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *