UniCredit planira spajanje Unicredit Slovenija i Unicredit Austrija

Dodajte komentar

Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.

Analiza je dio strateškog plana restrukturiranja i optimizacije poslovanja grupe za razdoblje 2022.-2024., pod nazivom Unicredit Unlocked, koji je Unicredit donio krajem 2021. godine.

Italijanska bankarska grupacija, koja je takođe snažno prisutna u srednjoj i istočnoj Evropi, ističe da je Slovenija važan dio planiranog rasta grupe u srednjoj Evropi, te da je dalji razvoj poslovanja na ovom području važan stup sprovođenja gore spomenute strategije.

“U tu smo svrhu analizirali različite scenarije koji bi oslobodili naš potencijal u Sloveniji”, napisali su u Unicreditu. Te aktivnosti uključuju iznalaženje načina za optimizaciju i poboljšanje tekućeg poslovanja te su stoga započeli s analizom potencijalnog prekograničnog spajanja slovenačke banke iz grupe Unicredit Bank Slovenija i austrijske članice grupe Unicredit Bank Austria, a zatim transformacijom Unicredit banke Slovenija u podružnicu veće austrijske banke iz grupe.

Cilj analize je, kako kažu iz Unicredita, utvrditi “novi i jednostavniji model poslovanja kako bi mogli ponuditi još bolje usluge klijentima u obije države”, čime bi Unicredit Grupa u Sloveniji nastavila poslovati pod Unicreditom. Brend banke.

Analiza će biti dovršena u trećem kvartalu ove godine, a njen ishod trebala bi biti izrada detaljnog plana pripajanja koji će potom biti upućen nadležnim nadzornim tijelima i regulatorima na saglasnost. U međurazdoblju poslovanje kupaca ostaje nepromijenjeno.

Unicredit grupa prisutna je u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji i Sloveniji, a mrežom predstavništava i poslovnica pruža usluge u dodatnih 16 zemalja svijeta.

Izvor: SEEbiz / STA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *