Paović za Bankar: Air Montenegro sa četiri aviona u ljetnjoj sezoni, očekujemo 450.000 putnika

Dodajte komentar

Plan je da nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro tokom ove godine u redovnom i čarter saobraćaju ukupno preveze oko 450.000 putnika, što je gotovo 100.000 više nego u toku 2022. Ova ljetnja sezona obavlja se sa četiri aviona u saobraćaju.

To je za portal Bankar.me kazala Jelena Paović, PR koordinatorka avio-kompanija To Montenegro i nacionalnog avio-prevoznika Air Montenegro.

Sezonu će obilježiti veći broj redovnih i čarter letova ka zemaljama Istočne Evrope i Baltika, što je dobra odluka s obzirom na ograničeni broj direktnih linija ka tim tržištima. Takođe, u toku je promotivna first minute prodaja karata za Sarajevo, novu destinaciju na listi počev od 19. juna.

S druge strane, za brži razvoj kompanije ključni problemi su nedovoljna usklađenost distributivnog sistema, nedostatak bilateralnih sporazuma, ali i ograničeno radno vrijeme aerodroma u Crnoj Gori.

Počela je glavna sezona letova u Evropi, pa i šire. Da li je postojeći broj zaposlenih u To Montenegro odnosno Air Montenegro dovoljan?

Avio-kompanija To Montenegro i nacionalni avio-prevoznik Air Montenegro zapošljavaju ukupno 169 lica, od koji je 21 po osnovu sezonskog rada. Zaposleni su dominantno iz Crne Gore i sa dugogodišnjim iskustvom u komercijalnoj avijaciji, zemaljskoj i vazdušnoj operativi, tehničkom održavanju vazduhoplova, poslovima bezbjednosti i sigurnosti, finansijskom poslovanju, pravno-normativnim poslovima, turističkom biznisu, PR i marketingu, agencijskim poslovanjem kao turoperator u Crnoj Gori i inostranstvu.

Koje trenutno aktivne destinacije predstavljaju prioritet za Air Montenegro?

Air Montenegro u toku 2023. godine godine saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Banjaluci, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu i Istanbulu koje je obavljao u prethodnoj godini, te – po prvi put – prema Bratislavi, Brnu i Sarajevu.

Imajući u vidu da je pred nama glavna, visoka turistička sezona, a u interesu turističke i komplementarne privrede, građana i države, Air Montenegro je po prvi put u istoriji crnogorskog vazduhoplovstva uspostavio čarter linije ka zemljama Baltika, konkretno ka Talinu (Estonija), Viljnusu (Litvanija) i Rigi (Letonija) i tokom ljetnje IATA sezone će prevesti oko 22.000 turista sa tog tržišta.

Pored novih čartera za region Baltika koji saobraćaju sa aerodroma Tivat, iz Podgorice imamo nove čartere za Ržešov u Poljskoj.

Čarteri iz Tel Aviva su započeli saobraćaj u martu i trajaće do oktobra, pa su zbog najdužeg perioda realizacije od najvećeg značaja za kompaniju i turističku privredu Crne Gore. Čarter serije letova obavljaće se, kao i prethodne godine, ka Jerevanu, Kairu i Katovicama od juna do septembra.

Plan je da se tokom 2023. godine ukupno u redovnom i čarter saobraćaju preveze oko 450.000 putnika, što je gotovo 100.000 više nego u toku 2022. godine.

Koji popusti odnosno promotivne cijene trenutno važe za putnike koji žele da koriste usluge Air Montenegra? Da li će putnici moći uskoro da očekuju značajnija smanjenja cijena za first minute i last minute, ali i za online kupovinu karata, čime bi se posebno mogla privući mlađa populacija?

Air Montenegro se, kao i ostali redovni prevoznici, vodi politikom first minute, pa se tako za sve nove destinacije omogućava promotivna prodaja na početku realizacije. Takođe, brojne povoljnosti moguće su prilikom prodaje nekoliko mjeseci ranije. Po pravilu, to su u toku zimskih mjeseci karte za putovanja u toku ljeta, takozvani rani buking ili Early Bird.

Aktuelna je promotivna cijena na avio-liniji između Sarajeva i Podgorice od 39 eura u jednom pravcu za letove koji počinju 19. juna, a saobraćaćejednom sedmično, ponedeljkom. Nove promotivne i prodajne aktivnosti treba očekivati u toku godine.

Kada je riječ o ključnim ciljevima Air Montenegra kao nacionalnog avio-prevoznika, da li je prioritet otvaranje novih linija, code share i drugi oblici saradnje, ili pozitivno poslovanje koje se može ostvariti i kroz davanje usluga ili najam vazduhoplova drugim avio-kompanijama?

Air Montenegro nastoji ostvariti najbolji mogući poslovni rezultat kroz komercijalni vazdušni saobraćaj za koji je registrovan, poslujući u okruženju sa brojnim ograničenjima – poput radnih vremena aerodroma Podgorica i Tivat, nedostajućih bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju… Osnovna djelatnost kompanije je redovan saobraćaj i kompanija, iz godine u godinu, na osnovu i veće raspoložive flote aviona povećava mrežu destinacija i frekventnost saobraćaja.

Ove godine ljetnja sezona obavlja se sa četiri aviona u saobraćaju, dok je prethodna bila sa tri vazduhoplova. Ostale aktivnosti na prodaji čarter saobraćaja i eventualnog iznajmljivanja aviona drugim operatorima unapređuju ukupan rezultat kompanije i obavljaju se, po pravilu, u terminima kada flota nije angažovana u redovnom saobraćaju.

Kada je riječ o saradnji, Air Montenegro je u februaru ove godine uspostavio code share sa Air France za prodaju kapaciteta svoje četiri linije – ka Parizu, Lionu, Beogradu i Ljubljani. Osim sa Air France, potvrđeno je interesovanje za code share i sa drugim kompanijama poput Air Serbia i Turkish Airlines. Međutim, zbog tehničkih ograničenja distributivnog sistema u ovom trenutku nemamo potpisani ugovor sa drugim prevoznicima.

U budućem periodu ćemo, u mjeri maksimalno mogućeg, razvijati i nadograđivati aktuelna partnerstva i uspostavljati nova po osnovu ugovora i sporazuma poput MITA Interline, Special Prorate Agreement, code share, čime će se ostvariti višestruki benefiti kako za kompaniju, tako i za privredu, partnere, lokalno stanovništvo i državu.

Koji su razlozi prijavljivanja kompanije na javni poziv za veću vazdušnu povezanost Slovenije? Kakve benefite Air Montenegro time može da ostvari?

Air Montenegro se prijavio na javni poziv slovenačkih vlasti za unaprijeđenje vazdušne povezanosti koji je objavljen 4. aprila, ali kako je poziv još u toku, ne možemo dati više informacija. U slučaju da sredstva budu odobrena, Air Montenegro će na ovaj način ostvariti popust na usluge Aerodroma Ljubljana.

Što su naredni koraci za Air Montenegro kako bi se bolje pozicionirao u odnosu na Air Serbia, koji trenutno ima apsolutni primat u cijeni i broju rotacija na linijama između Podgorice odnosno Tivta i Beograda koje se smatraju najisplativijim avio-linijama u Evropi?

Air Montenegro je od osnivanja značajno unaprijedio poziciju na tržištu saobraćaja ka Srbiji. Nakon pauze od šest mjeseci, kada je u prvoj polovini 2021. godine Air Serbia imala monopol na linijama iz Beograda ka Tivtu i Podgorici, veoma teško smo dolazili do povjerenja putnika. Ipak, ono se vremenom izgradilo zahvaljujući dobrom servisu, tačnošću letova i odgovarajućom cjenovnom politikom, pa je sada tržišno učešće Air Montenegro 25 odsto – računajući pri tome ukupan broj putnika na linijama ka Beogradu. Ako sa navedenih letova posmatramo samo direktne putnike, bez onih koji nastavljaju putovanje ka drugim destinacijama u mreži Air Serbia, možemo sa sigurnošću tvrditi da Air Montenegro prevozi polovinu direktnih putnika na linijama između Podgorice odnosno Tivta ka Beogradu, koji i donose prihod za prevoznike, u odnosu na putnike sa povezanih letova.

Sa unaprijeđenjem flote kompanije, distributivnih sistema i kanala prodaje, Air Montenegro će biti u mogućnosti da dodatno uveća svoje tržišno ućešće na linijama ka Beogradu.

Na koji način će Air Montenegro povećati svoju vidljivost i prepoznatljivost, posebno u zemljama regiona?

U toku je priprema marketinške i komunikacione strategije kompanije koja će, pored ostalog, sadržati kampanje za ciljne grupe i emitivna tržišta, a kojom će biti obuhvaćeno i tržište regiona za kratki, srednji i dugi rok. U okviru strategije akcentovaćemo visok kvalitet, bezbjednost i sigurnost, raznovrsnost ponude i niz novih mogućnosti izbora u svim oblastima usluga. Specifična marketing i PR strategija biće realizovana u cilju promocije, afirmacije i vidljivosti brenda Air Montenegro za ciljne grupe.

U međuvremenu marketing i PR sektori kompanije, u susret turističkoj sezoni, uradli su niz kratkoročnih mini-kampanja posredstvom komunikacionih kanala i mreže predstavništava.

Upravo imamo kampanju „Od sada smo još bliži“ za tržište Bosne i Hercegovine u cilju promocije Crne Gore kao destinacije i avio linije između Sarajeva i Podgorice. Za tržište Srbije je aktuelna influenser kampanja, sa mladim glumcima koji su prepoznati i uticajni na tom emitivnom tržištu. Tokom ovog mjeseca takođe smo promovisali naše avio-konekcije dijaspori.

U kontinuitetu sarađujemo sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i predstavljamo se na tržištima sa kojima imamo uspostavljene avio-linije, a zajednički ćemo realizovati niz planiranih budućih projekata kako bi privukli u turiste – posebno u periodu pred i postsezone – radi ostvarenja jednog od strateških ciljeva državne turističke politike: da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *