Istorijski rezultat Addiko banke

Dodajte komentar

S neto profitom od 3,9 miliona eura Addiko Bank AD Podgorica je u 2022. godini ostvarila najbolji finansijski rezultat u svojoj istoriji. Ključni pokazatelji uspješnosti ukazuju na izvrsno poslovanje, koje počiva na stabilnoj i čvrstoj finansijskoj osnovi. Time je još jednom potvrđeno rastuće povjerenje građana u Addiko banku, kao i stabilna pozicija na crnogorskom finansijskom tržištu.

S novim bankarskim pristupom, inovativnim proizvodima i opreznim pristupom upravljanju rizicima, Banka je dodatno ojačala već jaku kapitalnu poziciju, s koeficijentom adekvatnosti kapitala od 18,9% što je znatno iznad zakonskog minimuma. Za klijente to znači da Banka ima solidnu finansijsku poziciju, te da nastavlja pružati najviši nivo finansijske stabilnosti i sigurnosti.

„Addiko banka je kraj 2022. obilježila najboljim rezultatom od osnivanja, što potvrđuje dosadašnju uspješnu transformaciju i fokus na jačanje naše pozicije kao specijaliste za potrošačko kreditiranje i poslovanje s malim i srednjim preduzećima. Istovremeno, to je dokaz da nas klijenti doživljavaju kao istinske partnere, te da nam vjeruju da želimo da im učinimo život jednostavnijim i omogućimo ostvarenje njihovih želja i potreba bilo kad i bilo gdje. Naravno, sve to ne bismo mogli postići bez izuzetne posvećenosti svih zaposlenih” — izjavio je predsjednik Upravnog odbora, Kristof Šon.

Prethodnu godinu obilježilo je i repozicioniranje Banke i predstavljanje novog imidža čime je Addiko ušla u finalnu fazu transformacije u specijalističku banku. Izuzetno uspješne prodajne aktivnosti podržane marketingom, digitalizacijom i racionalizacijom procesa, rezultirale su povećanjem fokusnih segmenata od 5,7% i povećanjem ukupnih plasmana, uključujući kredite fizičkim licima i privedi za 38% u odnosu na prethodnu godinu.

„Ponosni smo što imamo značajnu ulogu u promociji ekonomskog rasta i razvoja, dajući svoj doprinos kroz finansiranje malih i srednjih preduzeća, koji su okosnica mnogih lokalnih ekonomija. Uz najviši nivo profesionalnosti i inovativnosti, naš prodajni tim blisko sarađuje sa svakim klijentom kako bi osigurao da razumije njihove potrebe i mogućnosti za razvoj biznisa”— dodao je član Upravnog odbora, nadležan za komercijalne poslove i operacije, Miloš Miketić.

Addiko banka je u 2022. razvila nove digitalne mogućnosti i uvela niz novih funkcionalnosti koje dodatno štede vrijeme klijentima i omogućavaju bankarske usluge bez odlaska u banku. Učešće kredita iniciranih digitalnim kanalima je bilo 75% od ukupnog broja kreditnih zahtjeva, što je još jedan dokaz uspješnog puta Addiko banke ka digitalnoj transformaciji i aktivnosti koje se sprovode u cilju pružanja prikladnih i fleksibilnih rješenja.

Nastavak pozitivnih trendova poslovanja iz prethodne godine potvrđuje i odličan poslovni rezultat u prvom kvartalu 2023. godine. Rezultat nakon oporezivanja za prva tri mjeseca 2023. iznosi 1,5 miliona eura, što je rast od čak 72% u odnosu na isti period prošle godine.

Kompletan finansijski izvještaj za 2022. godinu objavljen je na website-u Banke https://www.addiko.me/o-nama/mediji-i-publikacije/finansijski-izvjestaji/ .

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *