Olivera Injac Foto: Glavni Grad

Injac: Glavni grad opterećen viškom zaposlenih i dugovima javnih preduzeća

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da je za nešto manje od 30 radnih dana naišla na složen sistem i dosta problema u većini gradskih službi i preduzeća, uglavnom sa dugovima i prevelikim brojem zaposlenih. Kako je istakla, napravljena je početna analiza, ali je potrebno vrijeme da se nađu najbolja rješenja.

Kako je kazala Injac, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Glavni grad ima veliki broj sekretarijata, službi i preduzeća i rješevanje problema traži kompleksniji pristup. Identifikovali su kritične tačke, radi se o preglomaznom sistemu sa velikim brojem zaposlenih.

“U službama administracije ima preko 800 zaposlenih, a ukupno oko 4.000, i možda je zbog toga sistem i prilično disfunkcionalan. Za to moramo naći rješenja”, ističe Injac.

Napominje da je u nekim preduzećima i više od 60 odsto zaposlenih u odnosu na obim posla. Istakla je da je stanje u Vodovodu možda najgore, jer već duže ima velike probleme sa dugovima i velikim brojem zaposlenih, što traži studiozniji pristup da bi se riješilo.

“Za posljednjih pola godine kada je politička situacija bila nedefinisana nagomilalo se još toga, nije bilo dobro upravljanje i sve se mora dobro ispitati. Predugo je Opština Podgorica funkcionisala bez kontrole i kao samostalan sistem i to se mora mijenjati”, poručila je Injac.

Komentarišući izjave bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića da je ostavljeno 20 miliona eura u kasi Glavnog grada, Injac napominje da činjenica da se mora raditi rebalans budžeta dovoljno govori.

“Krajem prošle 2022. kada smo imali i lokalne izbore, bilo je zapošljavanja, preko 100 novih ljudi, donijeta je i odluka o povećanju plata, a početkom 2023. uslijedilo je još jedno povećanje po GKU za sve zaposlene, i sve to je veoma opterećujuće za gradski budžet. Te plate su u odnosu na državni nivo veće i to se mora izjednačiti. Nakon rebalansa budžeta možemo krenuti u realizaciju većih infrastrukturnih projekata”, kazala je gradonačelnica.

Istakla je da je saobraćaj najveći problem i da su sa stručnjacima već krenuli u nalaženje boljih rješenja za bulavare i biciklističke staze, kao i za sami centar grada gdje su saobraćajne gužve i najizraženije, jer zatečeno stanje nije održivo.

“Radimo na alternativnom rješenju, a dugotrajno na ojačavanju gradskog javnog prevoza, i da sve lokacije ne budu dostupne za automobile. Što se tiče radova na bitnim saobraćajnicama, za onu u Gornjoj Gorici rok završetka je 9. jun, a cilj nam je da se rok ispoštuje, jer počinje sezona. Imamo garancije izvođača da će se to završiti do tada. Na Bulevaru Vilija Branta imamo imovinski spor i imamo spremnost vlasnika da izađe u susret. Što se tiče Drača, rok je septembar, ali tu ima problema, istražićemo o čemu se radi i naći rješenja. Postoji zastoj, a zastoj je u radovima na Gradskom pozorištu i u još nekim projektima. Sve moramo sagledati i molim za strpljenje”, poručila je Injac.

Napomenula je da će se novih 29 autobusa ubrzo naći na gradskim ulicama, jer je u toku postupak javne nabavke validatora karata za prevoz.

“I tu su bili određeni zastoji, ali radimo da ubrzamo postupak, kako bi i taj problem riješili što prije. Važno nam je da dobijamo pozitivne reakcije od građana i da razumiju da je bilo i zastoja i opstrukcija, a mi činimo sve da što prije napravimo promjene”, poručila je Injac.

(RTCG)

Check Also

Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara

Cisco kupuje kompaniju za kibernetičku sigurnost Splunk po cijeni od 157 dolara po dionici, u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.