Ekonomski fakultet slavi 63 godine rada; Jocović: Postignuto obavezuje da njegujemo izvrsnost

Dodajte komentar

Ekonomski fakultet u Podgorici Univerziteta Crne Gore danas obilježava 63 godine uspješnog postojanja i rada.

Povodom jubileja najstarije visokoškolske institucije u zemlji, dekan prof. dr Mijat Jocović podsjetio je da na ovaj datum svake godine “odaju priznanje sadašnjim i svim bivšim članovima našeg Ekonomskog fakulteta, osoblju i studentima za kontinuirano traganje za izvrsnošću u obrazovanju i istraživanju”.

“Od osnivanja 1960. godine, promovišemo ideju da Fakultet nije samo zgrada, učinioca, biblioteka ili nastavni program. U temeljima našeg Fakulteta je ugrađena ideja da ljudi – nastavnici i studenti udahnjuju život i daju istinsku vrijednost ovoj instituciji. Kroz zajedničko pregalaštvo generacija nastavnika, saradnika i studenata u prethodne 63 godine, zajedno smo stvorili okruženje koje podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i cjeloživotno učenje”, istakao je on.

Kako je naveo, sve urađeno u prethodnoj godini predstavlja kontinuitet do sada postignutog, te “obavezuje da njegujemo izvrsnost u kreiranju i izvođenju nastavnih programa i u realizaciji naučno-istraživačkog rada”. Takođe, apostrofirao je najznačajnija postignuća ove ustanove u tom periodu.

“Akreditovali smo prvi akademski program osnovnih studija na engleskom jeziku – MONTEB  po prvi put u istoriji našeg Fakulteta i Univerziteta Crne Gore imaćemo priliku da na osnovnim studijama nastavu u potpunosti držimo na engleskom jeziku;

Bili smo posvećeni studentima, njihovom obrazovanju i pripremi za tržište rada. Radili smo na povezivanju teorijskih znanja sa praksom i pokrenuli projekat Studentske stručne prakse i Akademiju mjekih vještina;

Osnovali smo Alumni klub, Savjet najboljih studenata i Poslovni savjet. Na ovaj način, uz brojne druge aktivnosti, pokušali smo da dodatno integrišemo brojnu zajednicu našeg Fakulteta, i da je stavimo u službu naše osnovne misije – stvaranja obrazovanog kadra ekonomista svih profila koji doprinose progresu društva i države.

Vođeni vizijom o drušvenoj ulozi našeg fakulteta, u prethodnoj godini smo nastojali da rezultate naučno-istraživačkog rada dodatno predstavimo javnosti. Zbog toga smo proslavili Dan nauke i kroz više panela predstavili naučno-istraživačka dostignuća naših nastavnika i saradnika.

Organizvali smo i 12 okruglih stolova otvorenih za najširu javost na kojima smo pokrenuli debate o najaktuelnim ekonomskim temama. Pokrenuli debate i jasno iznijeli stavove akademske zajednice! Kroz navedene aktivnosti pokazujemo da imamo istraživačku radoznalost, akademsko i stručno znanje i spremnost da ih analiziramo i o njima iznosimo stavove”, naveo je dekan Jocović.

Osvrćući se na možda najznačajniji segment organizacije skupova koji treba dodatno da doprinesu naučno-istraživačkom radu i poziciji Fakulteta u akademskoj zajednici i društvu, podsjetio je na nedavno završenu prvu međunarodnu naučnu konferenciju MICEB.

“Pažljivo smo odabrali temu koja zaokuplja naučnu i stručnu javnost u domaćim i širim međunarodnim okvirima. Misija konferencije je da pokrene debatu o najvažnijim temama iz oblasti održivog razvoja, ekonomskog rasta i zelene ekonomije. A naš osnovni cilj je da Ekonomski fakultet, kroz ovaj i slične događaje i aktivnosti, jača svoju međunarodnu prepoznatljivost i bude nezaobilazan činilac prilikom kreiranja i sprovođenja strategija ekonomskog razvoja Crne Gore.   Na čvrsto postavljenim temeljima tradicije, poštujući ulogu i značaj Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u sistemu visokog obrazovanja, nastavićemo rad na unapređivanju nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada, povećanju međunarodne vidljivosti, kao i jačanju veza sa privrednom i javnim sektorom”, zaključio je on.

Više detalja o realizaciji planiranih aktivnosti Ekonomskog fakulteta, možete naći u Godišnjem izvještaju o radu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *