CUP pozvao potencijalne konstituente buduće vlade: Pokrenite stvarni a ne simulirani socijalni dijalog

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavca (CUP) smatra za potrebno da upravo u sred predizbornih aktivnosti političkih partija ponovo ukaže na neophodnost uspostavljanja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori koji je zamro, gurnut u stranu i marginalizovan.

Kako navode, razlog više je to što “svi učesnici izbora svoju kampanju temelje na obećanjima socijalnog karaktera koja, u krajnjem, moraju biti predmet rasprave i usaglašavanja na Socijalnom savjetu – institucionalnom tijelu socijalnog dijaloga”. Takođe podsjećaju da je Socijalni savjet “institucionalno tijelo u kome se o kapitalno važnim pitanjima dogovaraju ključni društveni akteri: država, sindikati i poslodavaci”, te smatraju da socijalni dijalog već duže “ne funkcioniše voljom aktuelne vlade iako se radi o jednom od najvažnijih mehanizama evropske demokratske prakse u jačanju socijalne kohezije i društvenog harmonizovanja odnosa”.

“CUP se nada da će vlada koja bude izabrana, za razliku od ove, imati dovoljno demokratskog kapciteta i volje da pokrene stvarni a ne simulirani socijalni dijalog u društvu jer bez usaglašavanja interesa predstavnika sindikata i poslodavca sa državnim odnosno interesima vlade neće biti društvenog konsenzusa oko najvažnijh društvenih pitanja, a bez toga će se društvene podjele produbiti i ,nužno, društvena energija neophodna za oporavak rasipati na sukobe i trvljenja”, dodaju iz najmlađeg poslovnog udruženja.

Kao negativan primjer navode dosadašnji odnos Vlade i resornog Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

“Ono više od godinu odbija da preispita status Unije poslodavca Crne Gore kao predstavnika u Socijalnom savjetu, i na taj način van Socijalnog savjet drži CUP stvarnog predstavnika poslodavaca u Crnoj Gori, čije članstvo stvara preko 60% BDP Crne Gore i zapošljava preko 20.000 radnika. Očito da vođenje socijalnog dijaloga sa stvarnim predstavnicima privrede odnosno poslodavaca nije bio cilj ove vlade već nešto drugo o čemu ne želimo da spekulišemo”, stoji u saopštenju CUP-a.

Vjeruju da će se nova vlada prema ovome problemu odnositi potpuno drugačije “jer bez pokretanja socijalnog dijaloga sa stvarnim predstavnicima nije moguće efikasno realizovati bilo koji program ili predizborno obećanje”. Ističu da će im CUP u tome biti konstruktivni partner “sprema da radi za opšte dobro države i građana Crne Gore”.

“U ostalom, pokretanje i vođenje stvarnog socijalnog dijaloga je jedna od ključnih obaveza na putu članstva u EU pa je i to još jedan značajan podsticaj. Svi treba da težimo državi socijalne pravde, ali moramo biti oprezni kod davanja olakih predizbornih obećanja, jer do socijalne pravde se može jedino doći preko jake i uspješne privrede, zato CUP i poručuje: Radom do boljitka, dijalogom do naprekta“, zaključuju iz ovog poslovnog udruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *