“Vunko” ipak neće postati poslovni centar

Dodajte komentar

Privredni sud je donio rešenje kojim je proglasio ništavim ugovor o kupoprodaji nekadašnjeg vunarskog kombinata “Vunko” u Bijelom Polju.

Naime, 2017. godine konzorcijum “Dulović” iz Mojkovca i “Bravera” iz Bijelog Polja za 2,25 miliona eura kupili su imovinu preduzeća, što su radnici tog preduzeća osporavali ističući da je taj konzorcijum na nazakonit način i u bescjenje kupio hale.

Odlukom sudije Nataše Bošković ugovor o kupoprodaji imovine proglašen je ništavim, koji je zaključen 24.7.2017. godine pred notarom Biljanom Konatar iz Bijelog Polja.

Predsjednik Udruženja za vraćanje i zaštitu privatne svojine Opštine Bijelo Polje Branko Hajduković, čiju žalbu je Privredni sud ocijenio opravdanom, kazao je da je tako ispravljena velika nepravda, te nepoštovanje prava i pravnih procedura.

On svoje tvrdnje potkrepljuje djelovima presude u kojoj se navodi da sud utvrđuje da je ništavan aneks navedenog ugovora u članu 2-VI izjave za knjiženje u djelu u kome se konstatuje da je prodavac saglasan da se na osnovu ovog ugovora kupci mogu uknjižiti u katastarskom operatu sa pravom susvojine u obimu prava od po 1/2 na cjelokupnoj imovini prodavca.

“Odbija se kao neosnovan tužbeni zahtjev kojim je traženo da se utvrdi da su naprijed navedeni ugovor i naprijed navedeni aneks ništavni i u preostalom dijelu. Svaka stranka snosi svoje troškove postupka, navodi se u presudi. Postupak je trajao još iz vremena donošenja Zakona o povraćaju izgubljenih prava i nadoknade, a intenziviran 2017. godine, kada su navedeni privredni subjekti na nezakonit način za bagatelnu naknadu kupili imovinu u koju je od 2.000 do 3.000 radnika nekadašnjeg privrednog giganta “Vunarskog kombinata” obezbjeđivalo egzistenciju. Takav kupoprodajni ugovor nije htio da ovjeri nijedan bjelopoljski notar, da bi to na kraju učinila notarka Biljana Konatar nakon uticaja tadašnjeg ministra finansija Radoja Žugića. Nezakonitost cijelog postupka potvrđuje se kroz nepoštovanje čl. 32 stav 5. Zakona o povraćaju izgubljenih imovinskih prava i naknade. Svaki ugovor o prometu imovine koja je predmet zabilježbe (restitucije) smatra se ništavnim, na čemu se i zasniva presuda Privrednog suda”, istakao je Hajduković.

Udruženje zahvaljuje sudiji Bošković na stručnosti i hrabrosti, jer je ovo, koliko smo upoznati, prva presuda ovakve vrste na sjeveru – zaključio je Hajduković.

Vlasnici konzorcijuma su po preuzimanju postrojenja 2017. godine najavljivali da će od fabrike načiniti poslovni centar sa brojnim sadržajima, te da im je cilj da od njega naprave biznis centar, a ne dalja prodaja.

Radnicima se i dalje duguje novac

Nekadašnji radnici preduzeća i dalje čekaju naplatu svojih potraživanja, a njima se duguje oko 850.000 eura, kao i otpremnine za 141 radnika u iznosu od oko pola miliona eura. Imovina nekadašnjeg preduzeća, koje je u svom zenitu zapošljavalo nekoliko hiljada radnika, prodata je za iznos od 2,25 miliona eura i to tek nakon 23. javnog oglasa. Imovina ovog preduzeća nekada se prostirala na oko četiri hektara, ali je vremenom “čerupana” i prodavana za male pare.

Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *