„Svako može da bude programer uz pomoć AI“

Dodajte komentar

Vještačka inteligencija znači da svako sada može da bude kompjuterski programer jer sve što treba da uradi je da “razgovara sa računarom”, rekao je izvršni direktor kompanije Nvidia Džen-Sun Huang (Jen-Sun Huang), pozdravljajući kraj „digitalne podjele“.

Nvidia je postala najvrjednija svetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika kao glavni dobavljač čipova i računarskih sistema za vještačku inteligenciju (AI).

Kompanija je prošle nedjelje prognozirala prihod u drugom tromjesečju za više od 50 odsto iznad prvobitnih procjena Wall Streeta i rekla da povećava ponudu kako bi zadovoljila rastuću potražnju za svojim čipovima za potrebe vještačke inteligencije, koji se koriste za napajanje ChatGPT-a i mnogih sličnih usluga.

Obraćajući se hiljadama ljudi na forumu Computex u Tajpeju, Huang – koji je rođen u južnom Tajvanu prije nego što je njegova porodica emigrirala u Sjedinjene Američke Države kada je bio dijete – rekao je da vještačka inteligencija vodi kompjutersku revoluciju, prenio je Reuters.

“U svakoj računarskoj eri mogli ste da radite različite stvari koje ranije nisu bile moguće, a vještačka inteligencija se svakako kvalifikuje za veliki skok“, rekao je Huang. „Programska barijera je nevjerovatno niska. Zatvorili smo digitalni jaz. Svi su sada programeri – samo morate nešto da kažete računaru i on će to da izvrši“, rekao je on.

“Stopa napretka, zato što je AI tako jednostavan za korišćenje, je razlog zašto tako brzo raste. Ovo će dotaknuti bukvalno svaku pojedinačnu industriju.“

Huang je demonstrirao šta AI može da uradi, uključujući dobijanje programa za pisanje kratke pop pesme koja hvali Nvidia-u sa samo nekoliko riječi instrukcija. On je predstavio nekoliko novih aplikacija, uključujući partnerstvo sa najvećom svjetskom reklamnom grupom VPP za generativni sadržaj sa AI za digitalno oglašavanje.

Nvidia se napreže da zadovolji rastuću globalnu tražnju za svojim AI čipovima, a izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), koji navodno pravi prvi startap sa vještačkom inteligencijom, prošle nedjelje je izjavio da je “znatno teže nabaviti odgovarajuću količinu čipova za obradu grafike nego drogu”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *