Strani ulagači povukli iz Rusije 36 milijardi dolara, ali mnogi najavili vraćanje nakon sankcija

Strani ulagači povukli su iz Rusije prodajom imovine oko 36 milijardi dolara između marta 2022. i marta 2023. godine, objavila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka Ruske centralne banke, prenosi agencija Hina.

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad na rusku invaziju na Ukrajinu reagovao širokim sankcijama Moskvi.

Prošlog petka Ruska centralna banka objavila je u izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u kome navode da je poslovanje u Rusiji prodao tek mali udio stranih kompanija i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS.

Od marta 2022. do marta 2023. dovršeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina vrijednosti veće od 100 miliona dolara, istakli su u Centralnoj banci, navodi agencija TASS. Pet transakcija odobrenih od oktobra 2022. uključivale su plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 miliona dolara, navode.

Te prodajne transakcije tek u ograničenoj mjeri utiču na rusku ekonomiju, citira ruska novinska agencija navode iz izvještaja.

“Prvo, većina takvih transakcija (…) implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i djelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima”, navodi se u izvještaju, prenosi TASS.

Al Jazeera

Check Also

IRF će ponedeljak predstaviti projekat “Women on boards”

Investiciono-razvojni fond (IRF) će, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, u ponedeljak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.