Direktori poreskih uprava: Veća naplata znači manje državnog zaduženja

Dodajte komentar

Borba protiv sive ekonomije i poreske evazije jedan je od izazova svih Poreskih uprava zemalja regiona. Na panelu  u okviru drugog dana Samita ministara finasija, guvernera i direktora Poreskih uprava je saopšteno da je veliki problem što te institucije ne mogu da dođu do kadra koji želi da radi u Poreskim upravama.

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Vladimir Bulajić kazao je da je Uprava, na čijem je čelu, unazad nekoliko godina sprovela određene reforme.

„Spojili smo Poresku upravu i Upravu carina i to je dobra stvar. Sada su pred nama veliki izazovi. Radimo na digitalizaciji, a neophodno nam je i snaženje kadrovske strukture“, rekao je Bulajić.

U narednom periodu, kaže  direktor Poreske uprave Hrvatske Božidar Kutleša očekuju nas poreske promjene kako očekivane tako i neočekivane.

„Sve ono što Poreske uprave uspiju da naplate dovodi do toga da se smanjuje potreba za državnim zaduženjima. Ono što nam olakšava posao jeste transparentno trošenje novca“, rekao je Kutleša.

Zbog deficita očekivanja država od Preskih uprava su velika, zato postoje određeni pritisci nad tim institucijama. Statistika pokazuje da sve Poreske uprave bilježe rast naplate prihoda.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Miroslav Đinović kaže da ulaganje u Poresku upravu nije trošak već investicija u budućnost.

„Sve što može da se digitalizuje mi to radimo. Međutim, dijelimo sudbinu svih zemalja regiona što se tiče nedostatka radne snage. Poreska uprava nikada ne može biti atraktivan poslodavac zato radniku treba obezbijediti pristojan status“, kazao je Đinović.

Saglasni su direktori Potreskih uprava da u zemljama regiona postoji značajan procenat sive ekonomije.

„Pozivam privrednike da plaćanjem prihoda sigurno posluju. Bolje im je da novac iskoriste za plate zaposlenima i za investicije, a ne za sankcije i kazne“, rekao je Šerif Isović, direktor Poreske uprave Federacije BiH.

Mediabiro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *