Francuska dobila još jedno upozorenje zbog kreditnog rejtinga

Dodajte komentar

Scope Ratings je smanjio izglede za kreditni rejting Francuske sa stabilnog na negativan, što je dovelo u pitanje napore predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da podstakne rast i smanji teret duga koji je narastao u krizi.

Evropska agencija za kreditni rejting saopštila je da je promijenila izglede za AA rejting, zbog slabljenja javnih finansija i rizika implementacije programa ekonomskih reformi, prenosi Bloomberg.

Promjena dolazi nakon što je agencija Fitch Ratings smanjila kreditni rejting Francuske sa AA na AA-, i takođe ukazala na visok državni dug i rizike da bi politički ćorsokak nakon protesta zbog penzione reforme mogao da ometa buduće ekonomske promjene.

Podaci u vezi sa rejtingom izoštravaju fokus na izazove sa kojima se Francuska suočava, a to su pre svega smanjenje budžetskog deficita, koji se uvećao tokom pandemije covida i koji se samo polako smanjivao jer je vlada trošila ogromne sume na ograničavanje cijena energije.

Iako Scope nije među najvećim rejting firmama, priznat je od strane Evropske uprave za hartije od vrijednosti i tržišta i podneo je zahtjev za priznanje u okviru kreditne procjene Evropske centralne banke.

Standard & Poor’s bi takođe mogao da preduzme mjere za rangiranje Francuske za nedelju dana, prema svom rasporedu.

Francuska vlada je predstavila dugoročni plan za obuzdavanje deficita i usmjeravanje duga na silaznu putanju koji se oslanja na podsticanje ekonomskog rasta, smanjenje fiskalne podrške radi ublažavanja visokih cijena energije i obuzdavanje povećanja potrošnje ispod inflacije, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *