Bankar.me intervju: Tatjana Mandić, izvršna direktorica kompanije MTEL

Dodajte komentar

“Punih 16 godina Mtel posluje na tržištu Crne Gore, koje je specifično i poznato po velikoj penetraciji korisnika mobilne telefonije na broj stanovnika, koja dostiže i preko 200 posto. Međutim, to nas nije obeshrabrilo da kao treći operator danas dominiramo tržištem telekomunikacija”, kazala je izvršna direktorica kompanije MTEL Tatjana Mandić.

Ona je u intervjuu za naš portal kazala da je kompanija na čijem je čelu 2022. godine učvrstila lidersku poziciju na tržistu mobilne telefonije, zadržavši prvo mjesto i završivši decembar 2022. godinu sa 35,64 % tržišnog učešća.

MTEL se u pozicionirao kao telekomunikacioni operater broj 1 u Crnoj Gori. Taj je trend održan i u 2022. Kakvi su poslovni rezultati kompanije za prošlu godinu?

Iza nas su izazovne poslovne godine za Crnu Goru, a rekli bismo i za svijet koji se nije oporavio od posledica korona virusa, a već je ušao u drugu krizu kao posledicu geo-političkih dešavanja na tlu Evrope. Mtel, bez obzira na spoljne uticaje, nije mijenjao strategiju, zbog čega smo uložili značajne dodatne napore da bi ostali na zacrtanom putu i ostvarili ciljeve. Tako, i pored negativnih spoljnih uticaja Mtel bilježi rast broja korisnika, što je dovelo do rasta ukupnih prihoda u 2022. godini za 3% kao i rast EBITDA rezultata. Naročito ističemo da su najveći rast zabilježili prihodi od naših korisnika što pokazuje da strategija kojom dominira briga o korisnicima daje vrhunske rezultate. Najveći rast je zabilježen u prihodima od multimedije i to za 13%, zatim prihodi od postpaid korisnika 11%, kao i prihodi od interneta takođe za 11%.
Već u prvom kvartalu ove godine možemo istaći da nastvaljamo rast u svim segmentima kako u broju korisnika tako i rastu prihoda i rezultata.

Šta su bili ključni potezi koji su obezbijedili lidersku poziciju MTEL-u?

Punih 16 godina Mtel posluje na tržištu Crne Gore, koje je specifično i poznato po velikoj penetraciji korisnika mobilne telefonije na broj stanovnika, koja dostiže i preko 200 posto. Međutim, to nas nije obeshrabrilo da kao treći operator danas dominiramo tržištem telekomunikacija. Kao što i naš slogan kaže “Imate prijatelje” tako smo i mi naše poslovanje usmjerili prema korisnicima. Prateći njihove potrebe sa prijateljskim pristupom, konkurentnim cijenama i vrhunskim servisima danas imamo najveći broj korisnika u Crnoj Gori u mobilnoj telefoniji, televiziji i internetu.

Telekomunikacije su jedna od grana privrede sa najvećim tehnološkim napretkom, što je naravno pratio i Mtel pa je na početku svog rada za samo 77 dana izgradio mobilnu mrežu i za prvih šest mjeseci poslovanja osvojio 25% tržišnog učešća. U 2015. godini pokrećemo novi projekat izgradnje kablovske infrastrukture i danas imamo najveću optičku mrežu u Crnoj Gori. MTEL se fokusirao u prethodnim godinama na značajno investiranje u fiksnu mrežu kako bi ostvarili rast tržišnog učešća u oblasti Interneta i multimedije. To je bio potez koji se pokazao kao ključan u poslovanju MTEL-a. Kombinacijom kupovine kablovskih provajdera, kao i izgradnjom sopstvene infrastrukture glavni akcenat je stavljen na izgradnju fiksne mreže i na dostizanje što većeg tržišnog učešća u ovim segmentima Takođe, osim inovativnih servisa I usluga moramo naglasiti da I cjenovna politika koja nas uvijek stavlja u vrh napovoljnijih operatora kada su u pitanju cijene usluga, definitivno su jedan od razloga zašto korisnici upravo biraju našu mrežu I svakodnevno raste broja članova naše MTEL porodice. Možemo zasigurno reći da danas skoro da ne postoji domaćinstvo u Crnoj Gori koje ne koristi makar jedan od servisa MTEL-a. Zahvaljujući značajnim ulaganjima danas naši korisnici uživaju benefite najboljeg TV sadržaja i najbržeg interneta koji u potpunosti prate evropske standarde. Kao što uvijek ističemo, naravno da sve ovo ne bi bilo moguće bez posvećenog i stručnog menadžerskog tima i naših zaposlenih kojih je danas više od 500.

U kom pravcu će ići dalji razvoj kompanije? Koje su ključne smjernice i investicije i u kojim segmentima ima mjesta za napredovanje?

MTEL ima vrlo dobro postavljenu strategiju razvoja, a to potvrđuje podatak da je MTEL tokom 2022. godine učvrstio lidersku poziciju na tržistu mobilne telefonije, zadržavši prvo mjesto i završivši decembar 2022. godinu sa 35,64 % tržišnog učešća. Takođe, MTEL je tokom 2022. godine učvrstio prvo mjesto po broju TV korisnika i pomenutu lidersku poziciju zadržao i na kraju decembra 2022. godine ostvarivši 39,10% trzišnog učešća. MTEL je na kraju decembra 2022. godine dostigao 43,12% tržišta širokopojasnog interneta, dok je na tržištu fiksne telefonije dostigao tržišno učešće od 37,3%.

Pored strategije koja se odnosila na ispunjavanje cilja da MTEL što manje bude zavisan od prihoda u mobilnoj telefoniji, s druge strane digitalna strategija MTEL-a će obezbijediti pozicioniranje kompanije kao inovativnog, digitalnog lidera u Crnoj Gori, u nekoliko važnih oblasti, kao što su zdravstvo, školstvo, finansijsko-bankarske usluge, pametna domaćinstva. Globalno tržište postaje sve „bliže“, pa će se dio strategije MTEL-a bazirati na izradi aplikacija, kroz finansiranje startup kompanija i ideja, sa ciljem prodaje velikim svjetskim kompanijama.

Koje usluge izdvajaju MTEL od drugih operatora u Crnoj Gori?

Od dana stupanja na crnogorsko tržište, kompanija MTEL se zalaže za prepoznatljivost svog prodajnog i uslužnog asortimana. Ovdje moramo napomenuti da je MTEL jedini telekominakcioni operator koji na jednom mjestu nudi kompletnost telekomunikacionih proizvoda i usluga, a to je: mobilna telefonija, fiksna telefonija, kablovska televizija, satelitska televizija, smarthome, mogućnost kupovine uređaja (mobilnih telefona, televizora, pametnih satova, dodatne opreme)…

Usluga koja nas uveliko izdvaja od drugih telekomunikacionih operatora je korištenje Self Care aplikacije, kroz čije smo ulaganje i razvoj otišli korak dalje i u 2022. godini zabilježili značajan rast broja digitalno orjentisanih korisnika u okviru MTEL baze, pa je samo korištenje Self Care aplikacije MOJ MTEL poraslo za 64%. Navedenu aplikaciju mogu instalirati svi MTEL korisnici (bilo da su mobilni- prepaid i postpaid, kablovski ili satelitski). Self Care portal i aplikacije predstavljaju personalizovan prostor za korisnike MTEL usluga. Korisnicima su dostupne opcije za pregled i upravljanje aktivnim uslugama i računima, kupovinu dodatnih usluga, korišćenje funkcionalnosti korisničke podrške i upravljanje korisničkim nalogom: Promjena postpaid tarifnog paketa, Personalizovana ponuda, Benefiti (sakupljanje bodova), Notifikacije, Sigurnosni kod, Trajni nalog, Čuvanje podataka kartice, Uključenje na riječ, Zaštita od isključenja….. Treba napomenuti da preko ove aplikacije, korisnici mogu platiti račune bez provizije.

Jedini smo telekomunikacioni operator, koji je u prilog digitalnoj transformaciji crnogorskog društva, otvorio prvi HUB u Crnoj Gori, MTEL Digitalnu fabriku. Preko 500 mladih preduzetnika prošlo je edukaciju iz sfere preduzetništva mentorisanu od strane svjetskih stručnjaka, a preko 1000 freelancer-a iz cijelog svijeta je svoje ideje razvijalo upravo u ovom prostoru. Našu posvećenost korisnicima izdvaja: brza i efikasna usluga, kao i cjenovna politika ovih skoro 16 godina.

Ovi zavidni rezultati su ostvareni prije svega brigom o korisnicima. Takođe, prodajna mreža MTEL-a broji 17 poslovnica širom Crne Gore, a preko kontakt centra korisnicima su na raspolaganju 24 časa dnevno. U 2022. godini MTEL je nastavio pružanje usluge Univerzalnog servisa na period od pet godina.

U februaru ste zvanično dobili sertfikat za korišćenje 5G mreže. Kakve će promjene unijeti 5G na tržište? Kakvi su planovi MTEL-a nakon dobijanja sertifikata?

U toku prošle godine smo krenuli sa pripremom za 5G i s uspjehom implementirali i testirali određeni broj 5G baznih stanica. Jaka optička infrastruktura koju posjeduje naša kompanija će biti odlična baza za širenje 5G mreže, tako da smo kupovinom spektra otvorili vrata za razvoj 5G mreže. Naša kompanija će razvojem nove tehnologije obezbediti svojim korisnicima napredniji servis u smislu brzine, pouzdanosti, sigurnosti i svega onoga što donosi poslednja generacija mobilne telefonije. Međutim, moram da naglasim da će već u prvoj fazi razvoja, naš fokus biti na masovnim servisima kao što su pametni dom, pametni gradovi, primena u medicini. MTEL ima bogato iskustvo u implementaciji ovog tipa servisa i oni su već u komercijalnoj upotrebi. Širenjem 5G mreže obezbedićemo mnogo povoljnije okruženje za masovne servise.
Želimo da se na ovaj način poboljša život naših građana i unapredi razvoj raznih uslužnih delatnosti pre svega a zatim i celokupne privrede.

Kompanija na čijem ste čelu je kreator i vlasnik prvog ICT huba u Crnoj Gori, Digitalne fabrike, koja je pokrenuta 2017. godine. Kakvi su planovi kada je u pitanju ulaganje u crnogorsku startap scenu?

M:tel-ova digitalna fabirka otvorena je u septembru 2017. godine kao prvi ICT hub u Crnoj Gori, a kompanija M:tel je jedini operator, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu koji je investirao u otvaranje hub-a. Održano je već pet start up akademija i uloženo je na desetine hiljada eura u razvoj start up-a. Međutim sve ove akademije do sada bile su edukativnog tipa i imajući u vidu da je start up zajednica i uopste ICT hubovi u Crnoj Gori nešto novo, M:tel je bio vjesnik toga, što pokazuje da kompanija M:tel ima viziju i želi da se ozbiljno bavi digitalizacijom i da trasira put start up zajednici.

Planiramo novu start up akademiju koja će biti namijenjena ne samo start up-ovima koji su u početnoj fazi razvoja već i onima kojima je potrebna samo investicija i koji imaju prve korisnike. Imajući u vidu da Telekom Srbija raspolaže novcem u okviru Venture fonda, odnosno sa 25 miliona eura namijenjenim upravo startup-ovcima, očekujekujemo da će ova godina biti godina velikih ideja i još većih ulaganja, naravno ukoliko se ti startup-ovi uklope u strateski razvoj kompanije M:tel.

M:tel digitalna fabrika je jedini co-working prostor u zapadnom Balkanu koji je potpuno besplatan i koji kreatori start up-ova, kao i svi freelanceri koji se bave digitalom, mogu da kroste potpuno besplatno. Prostor se nalazi u srcu glavog grada na preko 400 kvadratnih metara. Za svakoga ima po nesto tako da je to već jedna početna i velika investicija za start up zajednicu i sve start up-ovce koji na pocetku svog rada ne moraju da plaćaju kancelarije.

MTEL je prepoznat kao kompanija koja veliku pažnju posvećuje društveno-odgovornom poslovanju. Koliko je važno ulagati u zajednicu I šta izdvajajate kao najznačajnije projekte na ovom polju?

Kompanija MTEL je telekomunikacioni lider u Crnoj Gori koji je od samog početka rada posvećen društveno odgovornim aktivnostima, koje zauzimaju važan segment u njegovoj strategiji poslovanja. U proteklih više od 15 godina, MTEL Crna Gora je implementirao mnoge projekte i programe koji su imali za cilj da doprinesu razvoju zajednice u kojoj posluje. Aktivnosti MTEL-a su uvijek usmjerene ka unapređenju obrazovanja, nauke, zdravstva, podršci kulturi, sportu, zaštiti životne sredine, kao i brojnim drugim društvenim pitanjima. Društveno odgovorno poslovanje podrazumijeva prije svega brigu o zaposlenima, a MTEL od samog starta o zaposlenima,koji su glavni i najveći resurs kompanije, posebno vodi brigu, kao i o članovima njihovih porodica, na prvom mjestu djeci. MTEL godinama podržava projekat „Prava priča“, koji je specijalizovana edukativna kampanja o prevenciji kao o glavnom načinu borbe protiv raka dojke. Za zaposlene u MTEL-u se organizuje godinama unazad besplatan UZV pregled dojki. “Feel Montenegro – Osjeti Crnu Goru” je projekat koji je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, a MTEL nesebično učestvovao u ovom važnom državnom projektu, koji je svima koji su posjetili Crnu Goru pokazao njeno bogatstvo sadržaja, različitih kultura i vrijednosti koje baštine njeni građani. MTEL kontinuirano podržava aktivnosti kojima se podstiče podizanje svijesti građana o vitalnim pitanjima za zdravlje ljudi. Najveći dio novčanih sredstava koji se opredjeljuju u MTEL-u za društveno odgovorne aktivnosti odvaja upravo za sektor zdravstva kroz donaciju savremenih medicinskih uređaja koji su potrebni za efikasnu dijagnostiku i liječenje pacijenata. Kroz svoja ulaganja u crnogorski sport MTEL skreće pažnju javnosti na zdrave stilove života kao važan segment za svakog pojedinca. Kao osvjedočeni prijatelj sportskih aktivnosti koje okupljaju mlade i utiču na razvoj sportske svijesti i zdravog načina života MTEL je finansijski podržao različite sportove: od košarke, preko vaterpola i fudbala do karatea.
MTEL će i ubuduće nastaviti da aktivno učestvuje u svakodnevnom napretku crnogorskog društva a sve navedene aktivnosti pokazuju da ima snažnu društvenu odgovornost, te da je posvećen unapređenju društvene zajednice u kojoj posluje.

Dobitnica ste nagrade “Menadžerka godine u velikim preduzećima” koju dodjeljuje Asocijacija menadžera Crne Gore. Koliko je ova nagrada značajna na ličnom planu i koliko predstavlja priznanje za kompaniju?

Nagrada “Menadžerka godine u velikim preduzećima” koju dodjeljuje Asocijacija menadžera Crne Gore predstavlja značajno priznanje za izuzetan rad, trud i postignuća u poslovnom svijetu i ukazuje na važnost koju ima dobro upravljanje i liderstvo u velikoj kompaniji. Za mene lično ova nagrada je motivacija za dalji napredak i uspjeh i ima dodatni značaj jer pokazuje da je moj rad prepoznat i cijenjen od strane stručne javnosti. S druge strane, nagrada takođe predstavlja veliko priznanje za MTEL, jer ukazuje na kvalitetno vođenje i uspješno poslovanje kompanije.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *