Poljoprivrednik optužen da je na prevaru dobio grant od 200.000 eura

Dodajte komentar

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) optužila je vlasnika hrvatskog poljoprivrednog dobra kojeg tereti za subvencijske prevare i falsifikovanje isprava kojima su EU fond za ruralni razvoj i hrvatski budžet oštećeni za više od 220.000 eura.

Optuženog terete da je od marta 2015. do novembra 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva za poljoprivredne projekte koje sufinansiraju Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) i Državni budžet Hrvatske.

Kako je pokazala istraga, okrivljeni je u prijavama Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novcem za realizaciju prijavljenih projekata, da je izvršio plaćanja prema dobavljačima – iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena – te da nema dugovanja prema državnom budžetu.

Podnio je ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne pomoći za projekte. Na osnovu jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je gotovo 222.000 eura na njegov račun. Za preostala dva zahtjeva isplate nije bilo jer je agencija za plaćanja u međuvremenu otkrila da okrivljeni duguje državi.

Šteta za Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi više od 188.500 eura, dok je hrvatski budžet oštećen za više od 33.200 eura, navelo je tužilaštvo.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *