Koliko zarađuju vlasnici malih hidroelektrana

Dodajte komentar
Ilustracija

Kada su u vrijeme pandemije koronavirusa proizvođači električne energije iz malih hidroelektrana donirali 401.593 eura, moglo se doznati koliko u gruboj računici oni godišnje zarađuju. Oni su tada, naime, kompletan prihod od 401.593 eura, ostvaren u februaru 2020. godine, donirali Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

U toj zajedničkoj donaciji su učestvovale kompanije Hidroenergija Montenegro iz Berana sa 186.600 eura, Kronor iz Podgorice sa 90.403 eura, Hidro Bistrica iz Podgorice sa 41.300 eura, Igma Enerdži iz Andrijevice sa 32.117 eura, Synergy iz Podgorice sa 30.000 eura, Nord Enerdži iz Andrijevice sa 18.673 eura i Simes inženjering iz Podgorice sa 2.500 eura.

Već tada se u Andrijevici, gdje sada ima trinaest malih elektrana, moglo čuti pitanje – čije su pare donirali proizvođači energije iz malih hidrolektrana.“Oni, zapravo, pomažu nas od našega novca. Ili bolje rečeno, mi pomažemo nas, preko njih” – pričalo se ironično.

Donacije NKT iz Andrijevice su tada dali Igma Enerdži i Nord Enerdži. Dok se za drugu kompaniju nije mogao naći odgovor na koga se vodi, za prvu se sa sigurnoću zna da je vlasnik Igor Mašović, brat nekadašnjeg predsjednika opštine Andrijevica, Srđana Mašovića (DPS).

On je, prema donaciji, u fenbruaru te godine zaradio 32.117 eura. Mašović u tom trenutku imao samo dvije male hidrolektrane, Bradavac i Pješivska Rijeka, ali i još nekoliko u izgradnji. Ako bi se prikazana donacija za jedan mjesec pomnožila sa dvanaest mjeseci, onda bi dobili sumu od 385.404 eura, koliko je Mašović te godine godine prihodovao sa dvije male hidrolektrane.

Sada kada je stavio u funkciju ostale hidrolektrane, godišnje sasvim sigurno prihoduje milionski iznos. Milionskim prihodima već se može pohvaliti prvi na listi donatora, beranska Hidroenergija Montenegro. Oni su se te 2020. godine u društvenu korist odrekli februarske dobiti od 186.600 eura.

Pomnoženo sa dvanaest mjeseci, to bi bilo precizno dva miliona i dvjesta trideset devet hiljada, i još dvjesta eura preko toga. Mediji su krajem te godine otkrile da će vlasnicima beranske kompanije Hidroenergija Montenegro u prvih 13 godina rada njenih pet malih hidroelektrana (mHE), ostati preko 14 miliona eura čiste gotovine.

Hidroenergija Montenegro sada na teritoriji Berana ima deset malih hidroelektrana. Poslije više od dvadeset promjena u centralnom registru, vlasnici Hidroenergije Montenegro su ostali Oleg Obradović sa 40 odsto i Ranko Radović sa 60 odsto.

Radoviću, koji je do tada bio izvršni direktor, za male pare su vlasništvo ustupili Ranko Ubović i Aleksadndar Mijajlović, nezvanični vlasnici kompanije “Bemaks”. Podgorički Kronor vlasnik je malih hidrolektrana u Plavu. Oni su NKT za borbu protiv korone donirali mjesečni prihod od 90.403 eura. Pomnoženo sa dvanaest mjeseci, proizilazi da je njihova dobit za tu godinu bila 1.084.836 eura.

Portal RTCG nedavno je pisao o tome kako je Kronor te dvije male hidrolektrane 2016. godine izgradio u srcu Nacionalnog parka “Prokletije” i da je njihov prihod veći od budžeta Opštine Plav, ili makar neto zarada svih zaposlenih u lokalnoj upravi.

Proizvođačima energije iz malih hidrolektrana građani Crne Gore su kroz subvencije na računima za struju te godine “dobrovoljno” dali oko dvadeset miliona eura. Plus milionska dobit od malih hidroelktrana na godišnjem novou, i to po računici od prije prije tri godine.

Možda proizvođači energije iz malih hidroelektrana misle da je narod neznaven i da ne može sabrati dva i dva. Građani sjevera države, gdje je najviše malih hidroelektrana, do sada su u borbi protiv tajkuna pokazali da su malo bolji matematičari pa je gradnja novih MHE poslednje dvije godine zaustavljena. Ali, od podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE), koji im se na silu i dalje otima preko računa za struju, ne mogu nikako da se odbrane.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *