Katarski ministar energetike: Samo topla zima može spasiti Evropu

Dodajte komentar

Jedina stvar koja će spasiti čovječanstvo i Evropu ove godine je topla zima, izjavio je Saad Sherida Al-Kaabi, katarski ministar energetike, tokom Katarskog ekonomskog foruma u Dohi.

“Ako se ekonomija ponovno uzburka 2024. godine, a zima bude normalna, mislim da najgore tek dolazi”, rekao je Saad Sherida Al-Kaabi, ocjenjujući situaciju na energetskom tržištu, javlja Anadolija.

Naglasio je da su obnovljivi izvori energije samo za proizvodnju električne energije i da to ne rješava probleme te da je državama potrebna odgovarajuća mješavina energenata.

Od početka rusko-ukrajinskog rata prošle godine u februaru, značajno su povećane cijene energenata, posebno prirodnog gasa.

Nova priča o globalnom rastu

Katarski ekonomski forum, koji organizira Bloomberg, održava se u Dohi s temom “Nova priča o globalnom rastu”.

Na događaju na kojem učestvuju šefovi država i vlada, ministri i izvršni direktori razgovarat će se o energetici, trgovini i tehnologiji.

Na ceremoniji otvaranja Michael R. Bloomberg, osnivač Bloomberg LP i Bloomberg Philanthropies, rekao je da će se inovatori i lideri iz 100 zemalja okupiti na godišnjem forumu.

“Globalnu politiku i globalnu trgovinu ćemo sagledati iz perspektive zemalja koje mijenjaju pravila”, rekao je. “Okupili smo se radi dijaloga, da bi predložili rješenja i pojačali glasove globalnih lidera koji misle unaprijed”.

Među učesnicima su: Mario Abdo Benitez, predsjednik Paragvaja, Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, predsjednik Gane, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, premijer i ministar vanjskih poslova Katara, Irakli Garibashvili, premijer Gruzije, Paul Kagame, predsjednik Ruande i Viktor Orban, premijer Mađarske.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *