Fitch signalizirao moguće sniženje kreditnog rejtinga SAD-a

Dodajte komentar

Agencija Fitch signalizirala je da bi mogla da snizi AAA kreditni rejting SAD ako Bijela kuća i Kongres u idućim danima ne postignu dogovor o podizanju ili suspenziji plafona zaduživanja.

Američko ministarstvo finansija u više navrata je upozorilo da bi moglo imati problema s podmirivanjem finansijskih obaveza već od početka juna.

Pregovori administracije predsjednika Joea Bidena i republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa zapeli su u slijepoj ulici, a do isteka roka ostalo je samo sedam dana.

Iz Fitcha poručuju da bi mogli da snize rejting SAD-a ako na vrijeme ne podigne plafon zaduživanja ili ga ne suspenduje.

“Fitch još uvijek očekuje da će dogovor o ograničenju duga biti postignut prije ‘datuma X’. Ali smatramo da su pojačani rizici da plafon zaduživanja neće biti podignut ili suspendovan prije toga pa bi vlada mogla da počne s propuštanjem podmirenja nekih obveza”, stoji u izvještaju agencije.

Izostanak dogovora “bio bi negativan signal o širem upravljanju i spremnosti SAD-a da na vrijeme ispoštuje svoje obveze”, a malo je vjerovatno da bi to bilo u skladu s ocjenom “AAA”, napominje agencija.

Procjenjuju da će američka vlada trošiti više nego što zarađuje, što će rezultirati deficitom od 6,5 odsto BDP-a u ovoj godini i od 6,9 odsto u 2024.

Portparol američkog ministarstva finansija kazao je da Fitch šalje upozorenje koje naglašava potrebu za dogovorom.

Bijela kuća smatra da je to “još jedan dokaz da nemogućnost ispunjenja obveza nije opcija”.

Fitchevo upozorenje priziva u sjećanje 2011. godinu i tadašnji sukob oko podizanja plafona zaduživanja, koji je podstakao agenciju Standard & Poor's na sniženje rejtinga SAD-a na AA+.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *