Zašto su velike kompanije zabranile ChatGPT

U posljednjih nekoliko mjeseci, sve veći broj kompanija odlučuje da zabrani upotrebu ChatGPT-a, moćnog jezičkog modela razvijenog od strane OpenAI-a. Ova odluka proizlazi iz sve većih briga oko etičkih pitanja, nedostatka transparentnosti i mogućnosti zloupotrebe algoritamskih sistema.

Najnovija zabrana dolazi od strane tehnološkog giganta Applea, koji je saopštio da je ograničio je korišćenje vještačke inteligencije svojim zaposlenima zbog zabrinutosti za povjerljivost.

Kako se ističe u izvještaju The Vall Street Journal, nadaju se da će ovi interni propisi spriječiti da programi veštačke inteligencije drugih kompanija kompromituju povjerljive podatke.

Zabranjuju zaposlenima, a lansirali aplikaciju

Apple poziva zaposlene da se uzdrže od korišćenja popularnog Chat GPT-a, GitHub-ovog Copilot-a i sličnih proizvoda.

Ova odluka uvrštava Apple u rastuću grupu onih kompanija koje su zabranile ili ograničile zaposlenima upotrebu AI sistema.

Inače, Appleova odluka dolazi nakon što je kompanija za vještačku inteligenciju OpenAI lansirala iOS verziju svog programa ChatGPT.

„Predstavljamo aplikaciju ChatGPT za iOS! Trenutno smo samo u SAD ali proširićemo se na dodatne zemlje u narednim nedjeljama“, napisala je kompanija.

Podsjetimo, ChatGPT, zasnovan na GPT-3.5 arhitekturi, je jezički model koji je osmišljen za generisanje teksta na osnovu unijetih upita. Sposobnost modela da proizvede koherentan i prirodan jezik omogućava mu različite primjene, uključujući asistiranje u pisanju, odgovaranje na pitanja i stvaranje razgovora.

Ko je još zabranio četbota zaposlenima?

Među kompanijama koje su ga zabranile su i JP Morgan, Verizon, Samsung.

Kompanija Samsung saopštila je da je nekim svojim zaposlenima zabranila upotrebu alata vještačke inteligencije ChatGPT, pošto su prijavljeni interni slučajevi zloupotrebe te tehnologije.

Samsungova zabrana se odnosi na zaposlene u odjeljenju za mobilne uređaje i kućne aparate, rekao je neimenovani predstavnik Samsunga za AFP.
U internom dokumentu u čiji je uvid imao Frans pres, navodi se da Samsung radi na pronalaženju načina za korišćenje usluga vještačke inteligencije u „bezbednom okruženju za zaposlene kako bi se poboljšala radna efikasnost“.

„Dok te nove mjere ne budu spremne, privremeno zabranjujemo korišćenje usluga veštačke inteligencije na računarima u vlasništvu kompanije“, dodaje se u dokumentu.

Za šta ga koriste zaposleni u kompanijama?

Banke JPMorgan i Citigroup među kompanijama koje su zabranile zaposlenima da koriste ChatGPT-a, prema informacijama The Wall Street Journal-a. Druge poslovne organizacije poput Goldman Sachsa i Verizon Communications su takođe blokirale pristup ovom četbotu.

Telekomunikacijska kompanija Verizon zabranila je korišćenje chatbota u svojim korporativnim sistemima, navodeći da bi mogla da izgubi vlasništvo nad informacijama o klijentima ili izvornim kodovima koje njegovi zaposleni unesu u ChatGPT.

Javne škole u New Yorku su u januaru zabranile korišćenje četbota na svojim internet mrežama i školskim uređajima.

Kompanije koriste chatbota za rješavanje određenih zadataka, pisanje emailova i istraživanje tema, iako se sistem ponekad služi dezinformacijama.

Izvor: BIZLife

Check Also

Đukanović: Izvanredna kompatibilnost hidro i solaranog potencijala u EPCG

Elektropriverda Crne Gore (EPCG) nema problema sa priključenjima, a kompatibilnost hidro i soloranog potencijala, sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.