Vuković: Ne vidim kako da se realizuje Evropa sad 2, a da se ne uđe u penzioni fond

Dodajte komentar

Izvršni direktor Fidelity consultinga i ekonomski analitičar Miloš Vuković rekao je da mu nije jasno kako se planira realizovati program Evropa sad 2 i da mu je novi predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović kazao da nema detalje o programu o kom od novembra prošle godine govori predsjednik Pokreta i nosilac liste Milojko Spajić.

Vuković je gostujući u emisiji Reflektor na TV Vijesti kazao da ga je to prilično zabrinulo.

Program Evropa sad 2, kako je ranije rekao Spajić. predviđa da minimalna penzija iznosi 450 eura, prosječna do 600 eura, zarade 1.000 eura i da se dostigne puna zaposlenost.

“Pokušavao sam da nađem taj program, da vidim kako misle da dođemo do toga… Sve to za godinu dana. Meni to djeluje, ukoliko se ne uđe u penzioni fond, nemoguće. Predsjednik mi je rekao da ni on nema detalje o programu i to me prilično zabrinulo”, rekao je Vuković.

Istakao je da građani dominantno glasaju Pokret Evropa sad zbog ekonomskog programa, i da će on prema istraživanjima biti najjača partija u Vladi.

“Ja sam neko ko je podržao program Evropa sad 1, ali bih volio da čujem kako će oni to da urade. Vjerujte da provodim vrijeme analizirajući stavke budžeta, da vidim šta može sve da se uradi i vjerujte da ne mogu ništa da nađem”.

Kazao je da u budžetu postoje tri velike stavke – kapitalni budžet, socijalna davanja i budžet Fonda PIO.

“Jedini način na koji vidim da se to može uraditi je da se uđe u Fond PIO i da se bruto plata ne povećava… Kao što sam pozdravio program Evropa sad 1, mislim da je bio nužan, neophodan i da je uradio pravu stvar da zaštiti životni standard građana. Znali smo da će dio koji se odnosi na zdravstvo biti ukinut što se kompenzovalo kroz sistem PDV. Ako se misli da se sa uzimanjem iz Fonda PIO uradi slična situacija ja sam vrlo skeptičan da će to uspjeti i da će javne finanisje biti žestoko ugrožene tim pristupom”, rekao je Vuković.

Izvor: Vijesti.me

Foto: Youtube print screen

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *