Ostrvo Krk uvodi naplatu tuširanja na plaži

Odbornici Gradskog vijeća Grada Krka na zasjedanju predstavničkog tijela pretresli više važnih tema, te većinom glasova odobrili prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Opšte uslove pružanja usluge korištenja javnih tuševa na gradskim plažama.

Tom odlukom komunalnoj kompaniji Vecla omogućeno je uvođenje sistema naplate tuševa na javnim plažama, i to po cijeni od 20 centi sa porezom za poluminutno korištenje tuševa, piše Novi list.

Kako je odbornicima objasnio direktor Vecle, Danko Milohnić, sistemima naplate ovog ljeta biće obuhvaćeno šest tuševa na gradskim kupalištima. Objasnio je da je jedini i isključivi razlog vraćanja naplate strelovit skok u potrošnji vode, do kojeg je posljednjih ljeta došlo nakon što su zbog nemogućnosti fiskalizovanja njihovih dotadašnjih “žetonjera” do tad postavljeni uređaji za naplatu morali biti stavljeni van funkcije.

Tuševi će sada biti opremljeni uređajima kojima se svako njihovo korištenje evidentira kod nadležnih institucija. Naplata nema finansijskih, odnosno profitnih motiva već isključivo želju da se smanji nepotrebno i nekontrolisano trošenje vode, a time i zagađivanje životne sredine, objasnio je Milohnić.

Novi list

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.