Osam zemalja EU protiv “Euro 7” norme

Dodajte komentar

Predstavnici evropske auto-industrije su prilično razjedinjeni, a to je najbolje pokazala situacija oko zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva i mogućnost uvođenja tzv. sintetičkih ili e-goriva. Kad je uvođenje “Euro 7” norme u pitanju, utisak je da su nešto složniji, odnosno da je njihovo protivljenje još i veće.

Osjetno strožije norme bi na snagu trebalo da stupe 1. jula 2025. godine, a to bi trebalo da donese drastično poskupljenje automobila kao posljedicu ugradnje čistijih motora, odnosno sistema tretiranja izduvnih gasova. Brojni proizvođači su najavili da će automobili toliko poskupjeti da više neće biti konkurentno proizvoditi manje gradske modele.

A mogućnost smanjenja proizvodnje je bila zvono na uzbunu u vladama pojedinih zemalja. Sad je čak osam država članica EU potpisalo zajednički dokument protiveći se “novim pravilima o emisiji izduvnih gasova”. I pritom među njima nema Njemačke koja se tako snažno borila protiv zabrane benzinaca i dizelaša.

Sada je predvodnica Francuska, a pridružile su joj se Italija, Rumunija, Bugarska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka. Kažu da će to ulaganja predviđena za dekarbonizaciju preusmjeriti na druga područja, prenosi “Index”.

“Reuters” ističe da ovih osam zemalja ima dovoljno zastupnika da blokira predlog zakona u Briselu.

Podsjetimo, Karlos Tavareš, šef Stellantisa, u kojem je nekadašnji PSA koncern, već je istakao da će se uvođenje “Euro 7” norme negativno odraziti na evropsku autoindustriju. Tomas Šafer je ispred Volkswagena rekao da će automobili toliko poskupjeti da će modeli poput Pola i Fabije biti preskupi i samim tim nedostupni tradicionalnoj klijenteli.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *