Naučnici uspjeli da čitaju misli ljudima, javnost se plaši zaloupotrebe

Dodajte komentar

Prvi put u istoriji jedna mašina uspjela je da “pročita” ljudske misli, doduše u kontrolisanim uslovima, uz pomoć magnetne rezonance i vještačke inteligencije.

Naime, na Univerzitetu u Teksasu GPT1, preteča četbota ChatGPT baziranog na vještačkoj inteligenciji, čitala je snimke magnentne rezonance u nastojanju da razume o čemu je snimana osoba razmišljala.

Ova vijest je pokrenula lavinu nezadovoljstva jer su ljudi uplašeni za svoju privatnost, slobodu mišljenja ali i moguću zloupotrebu ovakvih tehnologija. Kritičari upozoravaju da razvoj tehnologija za čitanje misli može biti veoma opasan ukoliko se prethodno ne donesu propisi koji bi regulisali upotrebu istih. Nešto slično tvrdili su prije nekoliko nedjelja potpisnici otvorenog pisma koje je tražilo obustavu razvoja vještačke inteligencije dok se ona ne reguliše zakonom.

Šta je zapravo pokazao ovaj eksperiment?

U opitu sa čitanjem misli učesnici su slušali audio-knjige 16 sati, koliko su boravili u aparatu za snimanje. Za to vrijeme kompjuter je “učio” kako njihov mozak reaguje na pročitano i pokušavao da izvuče neke zaključke na osnovu kojih bi mogao ubuduće da “čita” misli.

Posle ove obuke, kompjuter povezan sa magnetnom rezonancom je prateći tok misli učesnika u eksperimentu uspio da njihova razmišljanja pretvori u tekstualnu poruku. Istini za volju, mašina nije mogla da prenese čovjekovo razmišljanje ili poimanje priče koja mu je ispričana “od riječi do riječi”, već uglavnom suštinu tog razmišljanja ili priče.

Tako je na primjer jedan od učesnika slušao audio-knjigu u kojoj junak govori: “Ustao sam sa vazdušnog dušeka i pritisnuo lice na prozor očekujući da ugledam oči koje zure u mene ali umjesto toga vidio sam samo mrak”. Kompjuter je to opisao ovako: “Nastavio sam da šetam do prozora, otvorio ga i stajao na prstima virivši napolje i nisam vidio ništa”.

Dakle, misli učesnika u eksperimentu nisu baš najtačnije prenesene ali jasno je šta se u njegovoj glavi odvijalo. Kako naučnici kažu uz pravi trening bi ove mašine mogle postati mnogo preciznije. Neki tvrde i da bi razvoj pomenute tehnologije mogao dovesti do čitanja ljudskih misli protiv volje onih kojima se prati misaoni tok, ali za sada je to u domenu pretpostavki.

Izvor: The Conversation/Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *