Dva vijeka statističkih podataka ukazuju da je teška recesija u SAD neminovna

Dodajte komentar

Deutsche Bank je objavila alarmantan izvještaj u kojem se analizira posljednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa vjerovatnoćom od 100 odsto za američku ekonomiju.

Na to je ukazao Piter Stondž (Peter Stonge), ekonomski stručnjak Heritage Foundation, i autor ekonomskih komentara u Wall Street Journalu i Bloombergu, prenose Novosti.

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. vijeku taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas.

Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20 odsto BDP-a, a danas je on preko 100 odsto BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200 odsto.

Stondž je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike “nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obe stranke ujedinile da unište ekonomiju takozvanim centralnim planiranjem umjesto mehanizmima koje ekonomije inače koriste da se oporave”.

Imajući u vidu odluke Bajdenove (Joe Biden) administracije u posljednje dvije godine, od energetike, preko potrošnje do kapitala, kreatori politike bi sada mogli načiniti i gore greške, napisao je Stondž.

Deutsche Bak u svom izvještaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje bilježi najveći pad od 2008. godine i preti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje.

Stondž ukazuje da „svaka ekonomska škola zna da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vjekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *