Arno izgubio 11 milijardi dolara u jednom danu

Dodajte komentar

Bernar Arno (Bernard Arnault), najbogatiji čovjek na svijetu u ovom trenutku, izgubio je u jednom danu oko 11,2 milijarde dolara. Iz njegovog širokog portfelja izbrisana je velika vrijednost akcija zbog zabrinutosti da će američka ekonomija umanjiti potražnju za luksuznom robom.

Osnivač kompanije LVMH – čija ponuda uključuje torbe Louis Vuitton, šampanjce Moet & Chandon i haljine Christian Dior – doživjela je da se njena vrijednost tokom 2023. godine popne do novih rekorda, dok su cene akcija evropskih kompanija iz sfere luksuza rasle.

Međutim, sada je ipak došlo do korigovanja, odnosno “vraćanja” određenog procenta tih iznenadnih dobitaka. Akcije LVMH pale su za 24 časa oko pet procenata na berzi u Parizu — usred šireg pada koji je izbrisao oko 30 milijardi dolara iz evropskog sektora luksuza.

Čak i uz ove nove okolnosti, francuski milijarder i dalje posjeduje neto vrijednost oko 191,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Prema toj listi, jaz između bogatstva Arnoa i Ilona Maska (Elon Musk), druge najbogatije osobe na svijetu, smanjio se na “samo” 11,4 milijarde dolara. Mask je izgubio prvo mjesto kada je kupio Twitter.

Gledano u odnosu na čitavu godinu, akcije LVMH ipak bijleže izvanredan rast od 23 odsto, pa ove vijesti treba uzeti s dozom rezerve.

Investiciona banka Morgan Stanley organizovala je u Parizu kongres učesnika industrije luksuza, na kome je konstantovan “relativno slabiji” nastup njenih predstavnika u SAD u narednom periodu. U isto vrijeme, analitičari Deutsche Bank napomenuli su da očekuju da će investitori postati selektivniji u pogledu akcija evropskih kompanija iz domena lukisuza, uz usporavanje rasta u SAD, što je takođe uticalo na pomenuti pad.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *