I azijski ulagači oprezni, svi čekaju odluku o limitiranju duga SAD

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama danas se oprezno trguje, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači ne žele da rizikuju dok nema pomaka u pregovorima u Vašingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7.00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 odsto, a pale su i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu, oko 0,5 odsto. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 odsto.

Na azijskim tržištima vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, kada je Dow Jones oslabio 0,42 odsto, na 33.286 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 odsto, na 4.192 boda, a Nasdaq indeks za 0,50 odsto, na 12.720 bodova.

Juče su demokrate i republikanci nastavili pregovore o povećanju državnog zaduživanja kako bi se izbjegli poremećaji u finansiranju rada saveznih institucija. Za sad nema značajnijih pomaka, premda su još prošle sedmice obije strane poručivale kako je dogovor blizu. Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme kako bi Kongres mogao da podrži predloženo povećanje finansiranja do krajnjeg roka – 1. juna.

Ulagači procjenjuju da postoji 60 naprema 40 odsto izgleda da će se dogovor postići na vrijeme. A dogovor može jednostavno biti i odgađanje rješavanja problema do septembra, kada će se raspravljati o budžetu, objašnjava Sam Stovall, strateg u CFRA Research.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američke centralne banke. Većina analitičara procjenjuje da Fed u junu neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uslova kreditiranja.

Ali, zvaničnici Feda poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno da poveća kamatne stope.

Juče je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u Sent Luisu, kazao da će centralna banka možda do kraja godine povećavati kamate za još 0,50 postotnih bodova.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 7.770 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 odsto, na 16.223 boda, a pariški CAC 0,18 odsto, na 7.478 bodova.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *