Crna Gora od sjutra domaćin najznačajnijeg regionalnog sastanka MMF i SB

Godišnji sastank belgijsko-holandske Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, biće održan od 24. do 26. maja u hotelu Chedi Luštica Bay u Tivtu.

Najvažniji finansijski skup u četvrtak će otvoriti predsjednik Crne Gore mr Jakov Milatović i premijer dr Dritan Abazović, dok će uvodna obraćanja imati ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić.

Institucionalni domaćini ovog događaja su Ministarstvo finansija i CBCG, uz podršku Kancelarije izvršnog direktora u MMF-u. Prisustvo je najavilo više od 100 delegata iz 16 zemalja-članica i međunarodnih organizacija, uključujući najviše zvaničnike MMF-a i Svjetske banke, ministre finansija te guvernere centralnih banaka država članica Konstituence.

“Godišnji sastanak je prilika za razgovore o finansijskim i ekonomskim pitanjima članica Konstituence u svijetlu politika i programa MMF-a i Svjetske banke. Tokom dva radna dana diskutovaće se o ponovnom uspostavljanju stabilnih i održivih razvojnih aktivnosti, posebno nakon nekoliko uzastopnih šokova izazvanih kovid pandemijom, ratom u Ukrajini i posljedično energetskom krizom. Takođe, imajući u vidu trendove migracija i priliva izbjeglica širom svijeta, učesnici će se fokusirati na ekonomsku dimenziju ovih dešavanja, posebno u kontekstu potreba zemalja prihvata”, navodi se u najavi događaja.

Uz to, članovi crnogorske delegacije upoznaće goste sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, uključujući planove MF za javne finansije i aktivnosti CBCG na daljem jačanju finansijske stabilnosti.

Belgijsko-holandska konstituenca okuplja najviše predstavnike fiskalne i monetarne politike i primjer  je evropske i međunarodne saradnje otvorenih, razvijenih i ekonomija u razvoju koje pokazuju snažan interes za globalnu stabilnost. Pored Crne Gore, članice su Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija i Andora.

Check Also

Direktori poreskih uprava: Veća naplata znači manje državnog zaduženja

Borba protiv sive ekonomije i poreske evazije jedan je od izazova svih Poreskih uprava zemalja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.