AZK ispituje da li je pomoć države za Sea Dance nezakonita

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći privrednom subjektu “Myexit Adventure” iz Novog Sada za organizovanje festivala Sea Dance.

Pomoć za festival od 2014. godine organizatorima su davali Vlada, odnosno resorno ministarstvo, Nacionalna turistička organizacija CrneGore (NTO), Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva (TOB). Prema podacima Ministartsva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) do prošle godine, Vlada, NTO, Opština Budva i TOB finansijski su pomogli organizatore festivala sa 4,3 miliona eura. Ovi podaci se odnose na period od 2014. do 2021. godine, sa izuzetkom 2020, kada festival nije održan.

“Nalaže se Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma (MERT), Nacionalnoj organizaciji, Opštini BudvaiTurističkoj organizaciji opštine Budva da privremeno obustave dodjelu sredstava državne pomoći privrednom subjektu “Myexit Adventure” iz Novog Sada do odlučivanja Agencije o zaštiti konkurencije o usklađenosti potencijalne državne pomoći sa Zakonom o kontroli državne pomoći”, piše u rješenje o pokretanju ispitnog postupka, koje je potpisao predsjednik Savjeta Agencije Dragan Darmanović.

Lani je iz MERT-a saopšteno da ne mogu pomoći organizovanje festivala jer su od Agencije za zaštitu konkurencije upozoreni da ta pomoć nije moguća po do tada primjenjivanom modelu. Nakon što su se organizatori i MERT prepucavali u medijima, a održavanje festivala bilo dovedeno u pitanje, na kraju je Sea Dance ipak održan, a Opština Budva je dala 300 hiljadaeura.

Iako su zaključkom Vlade od 2014. godine i opštine Kotor i Tivat bile obavezane da finansijski pomognu festival, one to nisuuradile. Tako su iz tih opština kazali Agenciji, koja je i to provjeravala.

Agencija je ispitni postupak pokrenula nakon što im se NTO u oktobru prošle godine obratila podneskom u kom je ukazala da “postoje razlozi koji izazivaju sumnju da je odobrena pomoć nezakonita ili neusklađenau odnosu na okolnosti podrške Sea Dance” festivalu.

U rješenju objavljenom na sajtu Agencije navedeno je da mjere pomoći u cilju finansijske podrške realizacije festivala Egzit – Sea Dance Budva nijesu prijavljene Komisiji za kontrolu državne pomoći (prethodnik Agecije za zaštitu konkurencije prim. aut.) na ocjenu usklađenosti shodno propisima o kontroli državne pomoći koji su u vrijeme donošenja pred metnih mjera bili na snazi, odnosno da iste mjere nisu ocijenjene od strane Komisije za kontrolu državne pomoći.

“Takođe, uvidom u s lužbene evidencije zaključeno je da te mjere nijesu prijavljivane ni Agenciji. Pored navedenog, u godišnjim izvještajima o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori, u periodu od 2014. do 2017. godine, koje je donijela Komisija za kontrolu državne pomoći, nije bilo evidentirano davanje državne pomoći privrednom subjektu Myexit adventure, a ni u postupcima godišnjeg izvještavanja o dodjeli državne pomoći Agenciji nijesu dostavljeni podaci o dodjeli državne pomoći tom privrednom subjektu od strane relevantnih davalaca državne pomoći u periodu od 2018. do 2021. godine”, precizirano je u rješenju.

Iz Agencije su podsjetili da je nezakonita državna pomoć ona koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije ousklađenosti pomoći sa zakonom. Podsjetili su i da se Agenciji podnosi prijava sa predlogom akta i drugom potrebnom dokumentacijom radi davanja mišljenja da li se na osnovu predloženog akta vrši dodjela državne pomoći najmanje 60 dana prije planiranog datuma utvrđivanja.

“Članom 12 zakona zabranjuje se dodjela državne pomoći prije odlučivanja Agencije o usklađenosti državne pomoći sa zakonom (“klauzula mirovanja”)”, ukazano je u rješenju.

Festival je zakazan za sredinu avgusta, a Agencija je postupak pokrenula u aprilu.

Preduzeća morala da vrate novac

Agencija je do sada u nekoliko sprovedenih postupaka utvrdila da je državna pomoć koja je dodjeljivana preduzećima bila nezakonita. Između ostalog, to je konstatovano i u slučajevima “Montenegro erlajnsa”, Crnogorske i Barske plovidbe. Sva tri preduzeća su rješenjima Agencije obavezana da nezakonito dobijeni novac vrate u državnu kasu.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *