Novi metod prevare na Facebooku, evo kako da se zaštitite

Sajt Komando je naveo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite na Facebooku.

Sajber kriminal je u porastu, pa je stoga važno upozoravati na vrste onlajn prevara kako ne biste postali žrtva i ostali bez profila na društvenim mrežama ili novca.

Komando je nedavno upozorio na novu vrstu prevare putem Facebooka. Kako izgleda prevara?

Prevaranti pošalju imejl u kojem navode da ste prekršili pravila Facebooka i da je vaš nalog sada blokiran. U poruci se dalje navodi da ako smatrate da je u pitanju greška, potrebno je da kliknete na link u mejlu kako biste uložili žalbu. Uz to, navodi se da imate 24 sata da se žalite, a u suprotnom će vaš Facebook nalog biti trajno obrisan.

Međutim, kada kliknete na link u meju, on vas vodi na lažnu internet stranicu nalik Facebooku na kojoj vam se nudi opcija za žalbu za kršenje pravila. Tu se od žrtve traži da unese imejl adresu za prijavu, broj telefona, ime i druge lične podatke. Kada klinete na opciju “Pošalji žalbu”, od vas će se tražiti da potvrdite svoju lozinku. Na taj način kriminalci dobijaju sve informacije koje su im potrebne da uđu na vaš Facebook nalog.

Kako da se zaštitite?

Budite veoma oprezni kod ovakvih i sličnih mejlova kako ne biste naseli na prevaru. Komando je naveo i nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite.

Prevaranti računaju na vaš strah – žele da vas uvjere da ćete trajno ostati bez svog Facebooka ako odmah ne reagujete. Najbolji način da izbjegnete prevaru je da razmislite prije nego što nešto učinite i pregledate poruku. Najvjerovatnije ćete vidjeti pravopisne i gramatičke greške.

Nemojte paničiti. Uvjek pažljivo pročitajte sumnjive poruke e-pošte, tražeći znakove prevare, prije nego što napravite bilo kakav potez. Ne zaboravite da prevaranti vole da ciljaju naloge društvenih mreža, tako da lažna upozorenja nisu neuobičajena.

Provjerite navode iz mejla. Sami se prijavite na svoj Facebook nalog kako biste potvrdili da postoji problem i da li postoji ikakvo zvanično obavještenje na vašem nalogu.

Nikada ne unosite podatke za prijavu na veb na eksterne sajtove ili na stranicu koja nije zvanična Facebook stranica. Nikada nemojte slati svoje podatke za prijavu nekome putem e-pošte ili Facebook Messengera. Ako ste svoje podatke za prijavu unijeli na lažnu stranicu, odmah promijenite lozinku.

Izvor: Poslovni.hr/B92

Check Also

Izračunajte kolika bi vam bila plata po programu Evropa sad 2

Na sajtu Pokreta Evropa sad objavljen je kalkulator koji izračunava koliko će iznositi plata po …

Leave a Reply

Your email address will not be published.