Priča o granici duga obojila američke berze u crveno

Dodajte komentar

Optimizam koji je pratio trgovanje u Evropi, izgleda se nije prelio preko okeana.

Tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama dan su završila u crvenom, a u centru pažnje bile su Federalne rezerve i (možda još više) Kongres.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell dao je jasan signal da je otvoren za ideju pauziranja povećanja kamatnih stopa sljedećeg mjeseca i rekao da bi stroži uslovi kreditiranja mogli značiti da će krajnja stopa biti niža.

“Prešli smo dug put u pooštravanju monetarne politike, i ona je trenutno restriktivna. Suočavamo se sa neizvjesnošću u vezi sa zakasnelim efektima našeg dosadašnjeg pooštravanja i u pogledu obima kreditnog pooštravanja zbog nedavnih problema bankarskom sektoru”, rekao je Powell na konferenciji Feda u petak u Vašingtonu. “Došli smo ovako daleko i sada možemo sebi da priuštimo da pratimo podatke i projekcije kako bismo napravili pažljive procjene”, dodao je.

Zvaničnici su ranije ovog mjeseca podigli stope za četvrtinu procentnog poena na ciljni raspon od pet do 5,25 odsto i signalizirali da bi mogli da pauziraju. Sljedeći put se sastaju od 13. juna.

Što se Kongresa tiče, optimizam ulagača je splasnuo nakon vijesti da su republikanci napustili pregovore o podizanju gornje granice duga. Predstavnik  republikanaca Garret Graves pojasnio je da su pregovori na pauzi a stavove kolega iz demokratske stranke ocijenio je kao “nerazumne”.

“Ako niste voljni da razgovarate kao razumni ljudi o tome kako bismo zaista mogli da napravimo sljedeći (pravi) korak, mi nećemo sjedjeti ovdje i razgovarati sami sa sobom”, prokomentarisao je.

Investitori su posljednjih nedelja počeli da uzimaju u obzir i da trezoru ponestane likvidnosti, i da traže veće premije na obveznice koje dospijevaju početkom juna. Učescnici na tržištu upozoravaju da bi rast cijena zaduživanja i udarac koje bi akcije pretrpele u slučaju bankrota mogao da dovede do krize slične onoj iz 2008. godine.

Na korporativnom planu, najviše se izdvojila vijest o investicionom gigantu Morgan Stanley, koji će uskoro promeniti čelnog čovjeka.

Naime, James Gorman planira da se povuče sa mjesta glavnog izvršnog direktora u narednih 12 mjeseci i preuzme ulogu predsjednika izvršnog odbora.

Gorman, rođen u Australiji, sada je u 14. godini upravljanja Morgan Stanleyjem. Njegov mandat generalnog direktora obilježeno je velikim strateškim reformama firme. Promjene su ubrzala dva najveća ugovora koju je jedna od najvećih banaka u SAD sklopila nakon finansijske krize 2008.

Vrijednost kompanije se tokom Gormanovog mandata više nego utrostručila. On ju je pretvorio u jednu od najvećih investicionih kompanija počevši kupovinom brokerske kuće Smith Barney koja je dotad bila vlasništvo kompanije Citigroup Inc.

Svi najveći indeksi našli su se u negativnoj teritoriji, pa su Dow Jones Industrial Average, Nasdaq 100, i S&P 500 redom nazadovali za 0,33 odsto, 0,22 odsto, i 0,15 odsto.

Izvor: Bloomeberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *