Njemačka olakšava put do državljanstva

Dodajte komentar

Njemačka vlada postigla je dogovor o novom zakonu o državljanstvu koji olakšava proces naturalizacije. Pritom će dodjela državljanstva u nekim slučajevima biti potpuno isključena.

Naime, pasoš neće moći da dobiju koje su počinile kaznena djela motivisana antisemitizmom, rasizmom ili sličnim zločinima iz mržnje.

Novi predlog zakona o državnosti izradilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa, doznaje dpa.

Dodatni preduvjet za naturalizaciju biće da osoba može zarađivati za sebe i svoju porodicu, bez plaćanja socijalne pomoći. Izuzetak će biti i one će se naknadno utvrditi.

“Ko god postane njemački državljanin, obvezuje se na život u našem slobodnom i raznolikom društvu”, rekla je ministarka unutrašnjih  poslova Nancy Faeser. Zato je naturalizacija, dodala je, nemoguća uz rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik iskazivanja mržnje prema drugima.

“Nema nikakve tolerancije. Svako ko ne dijeli naše vrijednosti ne može postati Nijemac… Želimo da ljudi koji su postali dio našeg društva mogu učestvovati u njegovom demokratskom oblikovanju”, rekla je Fezerova.

Osnova novog zakona je skraćivanje minimalnog roka boravka za prijem u njemačko državljanstvo s osam na pet godina. U slučajevima posebno uspješne integracije u njemačko društvo, trebale bi biti dovoljne samo tri godine, prenosi SEEbiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *