Folksvagen prodao kompletnu imovinu u Rusiji

Najveći evropski proizvođač automobila, grupacija Folksvagen prodala je svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, uključujući i veliku fabriku automobila u gradu Kaluga, lokalnoj ruskoj firmi Avilon, saopštio je danas njemački koncern.

Folksvagen je saopštio da je registracijom transakcije Folksvagen Rus grupa u potpunosti prešla u vlasništvo kupca. Transakciju je prethodno, kako se navodi, odobrila ruska Vlada.

Lokalne fillijale Folksvagen Rus grupe su Folksvagen dijelovi i usluge, Skanija lizing, Skanija fajnens i Skanija osiguranje, a kupac stiče kompletno vlasništvo nad svim tim firmama.

Transakcije uključuju pogon za proizvodnju automobila u gradu Kaluga, oko 200 kilometara jugozapadno od Moskve, kompletnu importnu infrastrukturu, distribuciju, skladišta, finansijske usluge i zaposlene.

Agencija Interfaks prehodno je prenijela da je za prodaju imovine koncerna Folksvagen u Rusiji sredinom aprila ugovorena cijena od 125 miliona evra. Kupac je auto-kuća Avilon zajedno sa jednim investicionim fondom.

Nakon što je Rusija proglasila neprijateljskim sve zemlje koje su joj uvele sankcije, prodaja imovine u Rusiji mora da dobije zeleno svjetlo vladine komisije koja nadzire strane investicije.

Njemačka agencija DPA piše da je tom prodajom Folksvagen u potpunosti obustavio svako poslovanje u Rusiji.

Rojters piše da su mnoge zapadne firme prilikom prodaje imovine u Rusiji u slične kupoprodajne ugovore ugradile i klauzulu ponovnog otkupa koja bi im jednog dana omogućila povratak na rusko tržište, ali da nije poznato da li je to slučaj i sa Folksvagenom.

Proizvodni pogon Folksvagena u Kalugi ima godišnji kapacitet od 225.000 vozila i zapošljava više od 4.000 ljudi.

Folksvagen je tu fabriku otvorio 2007. godine, ali je proizvodnja u njoj obustavljena u martu 2022. godine, poslije ruskog napada na Ukrajinu.

Check Also

Pola izvoza zavisi od kiše

Crna Gora je za period januar-april ove godine ostavarila uvoz roba vrijedan 1,11 milijardi eura, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.